Amendamentele criticate de avocați se referă la interzicerea perceperii taxelor pentru examinarea plîngerilor adresate Comisiei pentru etică și disciplină, modificarea componenței Comisiilor Uniunii Avocaților din Moldova (UAM) prin includerea unor membri desemnați de Ministerul Justiției, limitarea mandatului membrilor Consiliului Uniunii la o singură perioadă, precum și interzicerea candidaturii în comisii a avocaților care au făcut parte, în ultimii trei ani, din vreo comisie sau din Consiliul UAM.
Vot electronic pentru continuarea grevei
Prin intermediul rezoluției propuse la Congres, avocații solicită să fie organizate consultări transparente și reale cu reprezentanții din domeniu, înainte de orice intervenție legislativă care vizează organizarea și funcționarea profesiei.
Totodată, barourile din țară sînt îndemnate să se abțină de la convocarea adunărilor generale pentru alegerea noilor organe de conducere, în baza modificărilor recente.
De asemenea, Congresul urmează să decidă dacă greva generală a avocaților, declanșată pe 15 iulie, va fi continuată sau chiar înăsprită. În cadrul Congresului, avocații vor avea opțiunea de a vota timp de trei zile pentru prelungirea formei de protest sub formă de grevă. Acest lucru se va face electronic, pe o platformă de votare la care avocații vor avea acces printr-un link transmis prin SMS.
„Libertatea și independența nu ne-o cerem pentru noi, dar o cerem pentru cei ale căror interese le apărăm și vrem să le apărăm liber, independent și fără influență de la afară. (…) Noi, Consiliul și întreaga profesie de avocat, ne disociem de acele mesaje politice care sînt formulate în spațiul public folosind protestul avocaților. Profesia de avocat este o profesie apolitică. Cu toate acestea, da, avem colegi avocați care își exercită dreptul de a face politică, dar nu se suprapune cu profesia de avocat. În profesia de avocat nu se face politică, profesia de avocat nu poate fi folosită pentru a face politică. De aceea, demersul nostru este pentru a apăra libertatea, independența și autonomia profesiei de avocat, în interesul justițiabilului”, a spus, la eveniment, președintele Uniunii Avocaților, Dorin Popescu.
Avocata Angela Popil a menționat că breasla nu susține modificările la proiectul de Legii a avocaturii și a criticat lipsa consultărilor cu apărătorii: „Consider că nu trebuie să susținem aceste modificări. Trebuie să spunem clar, cu voce tare, că nu permitem nicio ingerință în independența profesiei de avocat, nicio modificare a modelului de guvernare fără consultarea noastră. Și, atîta timp cît pe mine nu m-a întrebat nimeni dacă sînt de acord cu aceste modificări, voi vota pentru rezoluție și voi vota pentru menținerea formei de protest”.
„Atac planificat asupra profesiei de avocat”
Alexandru Țurcan, decanul Baroului Chișinău, a denunțat caracterul premeditat al intervenției legislative.
„Ne-am strîns astăzi pentru a ne opune unui atac. Un atac asupra profesiei și nu un atac spontan, ci unul care a fost planificat din timp și calculat. De ce am fost atacați? Pentru că sîntem prea liberi. Gîndim liber. Vorbim liber și vocal. Ne cunoaștem drepturile. Nu recunoaștem subordonarea. Care este scopul acestui atac? Primul scop este eliminarea tuturor membrilor actuali ai organelor de autoadministrare a avocaturii. Subliniez: nu este vorba despre conducere, ci despre autoadministrare. Pentru ce? Pentru că acești membri sînt prea incomozi, prea principiali, nu pot fi manipulați. Poate chiar prea inflexibili, pe alocuri. Statul crede că dorește să aducă în fruntea avocaturii persoane mai capabile și, probabil, mai docile”, a spus Țurcan.
Potrivit aceleiași surse, greva nu poate fi decît o măsură temporară, necesară pentru a aminti tuturor despre rolul adevărat al avocatului într-un stat de drept: „Noi vom continua să cerem, repetat, doamnei președinte să nu promulge legea. Însă, dacă o promulgă, vom contesta amendamentul promulgat pe motiv de ilegalitate. Temeiuri se găsesc atît în dreptul intern, cît și în dreptul internațional. Noi vom boicota alegerile conform regulilor impuse prin amendament, pe motiv de ambiguitate. Noi vom rezista și, în urma acestui proces, vom deveni mai buni”.
„Baroul Bălți și avocații nu susțin acest amendament. Astăzi ne aflăm într-un moment cu adevărat critic pentru profesia noastră. Amendamentul adoptat în grabă de Parlamentul Republicii Moldova, fără consultarea Uniunii Avocaților din Republica Moldova, atentează direct la autonomia și independența profesiei noastre. Acest amendament este defectuos și absolut inacceptabil în felul cum a fost adoptat. Limitarea mandatelor decanilor și a membrilor comisiilor, impunerea unei pauze de trei ani, precum și cooptarea statului în propriile noastre comisii nu reprezintă o reformă, ci un control politic mascat”, a acuzat Ciuru.
Nu vom accepta aceste modificări în Legea cu privire la avocatură
Mai mulți avocați participanți la Congres au anunțat că vor vota rezoluția propusă.
„Noi nu sîntem de acord și reiterăm faptul că nu vom accepta aceste modificări în Legea cu privire la avocatură. Nu le vom accepta pînă nu vor fi consultate și adaptate la realitățile profesiei noastre. Nici nu se pune în discuție încetarea acestui protest, pentru că în textul rezoluției deja este indicat că el, de facto și de jure, va înceta în momentul în care Președinția va refuza promulgarea acestor modificări”, a afirmat avocata Doina Străisteanu.
„Într-o poziție proactivă, am votat pentru rezoluția propusă de colegii din Consiliu. Am votat pentru combaterea atacului asupra profesiei de avocat. – Cînd se va opri greva? – În momentul cînd statul va înceta să îndeplinească acțiuni care atentează la independența profesiei, atunci trebuie să fie oprită greva”, a afirmat avocatul Maxim Lebedinschi.
Închiderea oficială a reuniunii este programată pentru 28 iulie, ora 18:00, odată cu încheierea procesului de vot.
Preluat de la: Noi.md