Invazie de rozătoare într-un oraș din SUA

Populația acestor rozătoare a crescut de cîteva ori în ultimele luni, iar toate încercările autorităților locale și ale specialiștilor în combaterea dăunătorilor s-au dovedit ineficiente.

Joshua Herman, specialist în combaterea dăunătorilor, a declarat pentru Associated Press că în prezent are loc „o luptă greșită”. Kevin Braaten, reprezentant al departamentului străzilor din oraș, afirmă că, la o populație de aproximativ 50.000 de locuitori, numărul suslicilor ar putea fi aproape egal, estimîndu-se „zeci de mii” de rozătoare.

„Nu cred că vom reuși vreodată să-i eliminăm complet. Este aproape imposibil”, spune Braaten.

O localnică, Pashone Grandson, a povestit că suslicii și-au făcut vizuini lîngă ușa casei sale, i-au mîncat plantele din grădină, iar unul chiar a ajuns în dormitorul fiicei ei.

„A fost puțin înfricoșător. Nu știu ce boli pot transmite. Iar eu am o fetiță mică… Mi-a fost teamă că o va mușca.”

Suslicii au fost văzuți chiar și în apropierea bazei militare aeriene din Minot. Deși armata nu a comentat oficial situația, Jared Edwards, directorul pentru infrastructură școlară din oraș, a declarat că rozătoarele au „ocupat” pistele de decolare și zonele rezidențiale ale bazei.

„Nu exagerez: sînt milioane. Este o luptă continuă cu natura. Ei au fost aici încă din vremea primilor coloniști”, a spus Edwards, adăugînd că trei școli au raportat populații semnificative de suslici.

În prezent, nu există o strategie unitară de combatere. Unii propun capcane, alții — adăugarea de substanțe toxice în alimentația suslicilor. Însă Joshua Herman consideră că soluția cea mai eficientă ar fi controlul reproducerii acestor mamifere.

„Sunt drăguți, într-adevăr. Dar sînt dăunători. Iar cînd li se permite să se înmulțească necontrolat — devine periculos”, conchide specialistul.


Preluat de la: Noi.md