Săritura de pe statuia lui Hristos din Rio de Janeiro
Una dintre primele realizări impresionante ale lui Felix Baumgartner a fost săritura de pe legendara statuie a lui Iisus Hristos din Rio de Janeiro, simbolul celui mai mare oraș din Brazilia. Acest lucru s-a întîmplat în 1999. Extremistul a sărit de la o înălțime de doar 30 de metri — de pe mîna statuii. Acesta a fost unul dintre cele mai joase BASE jumping-uri din istorie: reamintim că amatorii de BASE jumping nu sar de pe aparate de zbor, dar de pe obiecte fixe.
Turnurile Petronas
În același an, Baumgartner a stabilit un alt record, de data aceasta în ceea ce privește înălțimea. El a sărit de la etajul 88 al unuia dintre turnurile Petronas din Kuala Lumpur, care era la acel moment cea mai înaltă clădire de pe care săriseră vreodată BASE jumper-ii.
Ulterior, acest record a fost doborît de rusul Valerii Rozov, care în 2016 a sărit de pe vîrful muntelui himalayan Cho Oyu, de la o înălțime de 7700 de metri. Din păcate, un an mai tîrziu, Rozov a murit în timpul unui alt salt în Nepal.
Zborul peste Canalul Mînecii
În 2003, Baumgartner a devenit primul om care a traversat Canalul Mânecii în zbor liber, folosind aripi din carbon. El a sărit dintr-un avion deasupra Marii Britanii și a aterizat în Franța, parcurgînd aproximativ 35 km în 14 minute.
Săritura de pe cel mai înalt pod
În 2004, sportivul a sărit de pe catargul viaductului Millau, cel mai înalt pod construit la acea vreme în Franța. Înălțimea săriturii a fost de 343 de metri.
Taipei 101
În 2007, Baumgartner a sărit de pe zgîrie-norii Taipei 101 — cea mai înaltă clădire la acel moment. El a început de la o înălțime de 500 de metri.
Săritura din stratosferă
Și, desigur, cea mai faimoasă realizare — săritura din 2012 de la o înălțime de 39 de kilometri. Baumgartner s-a ridicat cu un balon gigant cu heliu în stratosferă – la granița cu spațiul – și a devenit primul om care a depășit bariera sunetului în cădere liberă fără avion. Viteza lui a depășit 1357 km/h.
Zborul a durat 9 minute și s-a desfășurat deasupra statului american New Mexico. Pentru misiune au fost create o capsulă ermetică și un costum special, capabil să reziste la sarcini extreme.
După salt, Baumgartner a mărturisit într-un interviu: „Cînd stăteam în vîrful lumii, am simțit că toată mîndria mea a dispărut. În acel moment, nu te mai gîndești că vrei să bați recorduri, nu te mai gîndești la date științifice. Singurul lucru pe care îl vrei este să te întorci în viață”.
Preluat de la: Noi.md