Germania și Marea Britanie semnează un tratat „de prietenie” și consolidare militară

Germania și Marea Britanie semnează astăzi un „tratat de prietenie amplu” de cooperare militară, marcînd un pas important în resetarea relațiilor dintre UE și Regatul Unit, în contextul creșterii amenințărilor la adresa continentului și a incertitudinilor privind relația transatlantică cu SUA.

Noul tratat prevede campanii comune de export pentru echipamentele militare. Un punct cheie al acordului este angajamentul Germaniei de a adopta o poziție „mai deschisă” față de vînzările de armament către unele regimuri considerate anterior problematice, punînd capăt tensiunilor vechi dintre cele două țări. Spre exemplu, interdicția asupra vînzărilor către Arabia Saudită a fost deja ridicată anul trecut de noua coaliție guvernamentală germană.

Oficialii germani subliniază că tratatul intervine într-un moment în care Europa este „deosebit de provocată în planul politicilor de securitate”. Deși nu este menționat explicit, contextul incertitudinii legate de relația cu Statele Unite reprezintă un factor semnificativ. Faptul că Germania are astfel de tratate de prietenie doar cu cîteva state, precum Franța, subliniază caracterul special al relației dorite cu Marea Britanie. Acordul include și o clauză de asistență reciprocă, considerată importantă în actualul context al războiului din Ucraina.

Acordul va permite, de asemenea, intrarea Regatului Unit într-un acord multilateral privind exporturile de armament la care participă deja Germania, Franța și Spania. Această măsură ar putea stimula noi comenzi pentru avioanele Typhoon, în condițiile în care fabrica BAE Systems din Warton, Lancashire, se confruntă cu dificultăți din cauza lipsei de comenzi noi. Sindicatele britanice au avertizat că lipsa contractelor riscă să afecteze nu doar producția actuală, ci și participarea Regatului Unit la programul GCAP, destinat dezvoltării viitorului avion de luptă.

Pe lîngă domeniul apărării, tratatul prevede și consolidarea cooperării dintre instituțiile financiare publice din cele două țări, precum banca de dezvoltare KfW din Germania și entități britanice, pentru atragerea de investiții în companii cu potențial de creștere. De asemenea, acordul include un capitol privind combaterea migrației ilegale și a traficului de persoane.

Acordul va fi ratificat oficial de ministrul britanic de finanțe, Rachel Reeves, și omologul său german, Lars Klingbeil, în cadrul reuniunii G20 din Africa de Sud. Premierul britanic Keir Starmer a declarat că acest tratat cuprinzător va aduce Marea Britanie și Germania „mai aproape ca niciodată”. Semnarea documentului survine la o săptămînă după vizita președintelui francez Emmanuel Macron la Londra, semnalînd o cooperare consolidată între cele trei mari puteri europene. Noul tratat se bazează pe un acord de apărare semnat anul trecut, care prevedea dezvoltarea în comun a unor arme de lovire la distanță, și vine după ce Franța și Marea Britanie au convenit să își intensifice cooperarea în domeniul arsenalelor nucleare.


Preluat de la: Noi.md