Cea mai caldă vară din istorie? Meteorologii finlandezi trag un semnal de alarmă

Institutul de Meteorologie din Finlanda (FMI) a emis avertizări cod galben de ''temperaturi potențial periculoase'', valabile pentru cea mai mare parte a țării.

Suedia a emis la rîndul său avertizări similare, în special pentru nordul țării.

Pragurile de avertizare de căldură diferă de la țară la țară. În Finlanda, avertizările sînt declanșate atunci cînd temperaturile maxime ating 27 de grade Celsius sau mediile zilnice depășesc 20 de grade Celsius.

În Suedia, avertizările cod galben sînt emise în cazul în care sînt prognozate temperaturi de peste 30 de grade Celsius timp de patru zile consecutive.

Luni, Finlanda a avut parte de vreme caldă și însorită în toată țara, cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius în multe zone, inclusiv în regiunea capitalei, potrivit FMI. Perioada caracterizată de vreme caldă urmează unui început de vară mai răcoros și mai umed. Temperatura maximă la nivel național din această vară, de 31,5 grade Celsius, înregistrată duminică în orașul Kaskinen din sud-vestul Finlandei, a fost depășită luni, cînd FMI a raportat 31,6 grade, în aceeași localitate.

''Săptămîna aceasta anunță ceea ce pare a fi cea mai caldă vară de pînă acum'', a declarat luni meteorologul FMI Jani Sorsa pentru agenția finlandeză de presă STT.

Ca răspuns la acest val de căldură, Institutul pentru Sănătate din Finlanda (THL) a emis avertismente prin care populația – în special persoanele de peste 75 de ani – este îndemnată să se hidrateze, să evite lumina directă a soarelui și să reducă efortul fizic.

Institutul de Meteorologie și Hidrologic din Suedia (SMHI) a prognozat maxime de 26-33 de grade Celsius în unele zone ale țării, avertizînd locuitorii să fie atenți la semnele de insolație și deshidratare, atît la ei cît și la cei din jur.

Meteorologul televiziunii suedeze Nils Holmqvist a avertizat că, în condițiile actuale, ar putea surveni pînă la 600 de decese provocate de căldură.

În Finlanda, specialista THL Virpi Kollanus a declarat că numărul deceselor asociate căldurii a crescut începînd din anul 2000, inversînd o tendință descendentă observată din anii 1970. ''Declinul anterior a rezultat probabil din standardele de viață mai bune și din îmbunătățirea sănătății publice'', a declarat ea pentru postul Yle. ''Acum, valurile de caniculă sînt mai frecvente, iar populația îmbătrînește'', a adăugat specialista.

FMI a precizat că în Finlanda perioadele lungi de căldură rămîn un eveniment rar. Valuri de căldură de două săptămîni au loc aproximativ o dată la un deceniu. Din 1961, au fost înregistrate șase astfel de perioade, de trei săptămîni, cea mai recentă în 2021.


Preluat de la: Noi.md