„Din păcate, lupta politică din Moldova a trecut de pe terenul dezbaterilor politice în domeniul procedurilor penale, folosite ca pîrghii de presiune și de înlăturare a oponenților politici. Aceste procese antidemocratice au afectat și activitatea avocaților”, a declarat Dodon, transmite Noi.md.
El subliniază că avocații „nu fac politică, ei își fac meseria lor uzuală de protecție a drepturilor omului și servesc interesului justiției”, iar independența profesiei este „crucială pentru statul de drept și democrație”. Dodon atrage atenția că, în condițiile în care „judecătorii și procurorii nu se mai bucură de independență față de puterea politică”, avocații și familiile lor sînt cei mai expuși presiunilor.
„Uniunea Avocaților din Moldova este azi ultimul bastion al libertății in justiție, în condițiile in care Consiliul Superior al Magistraturii si Consiliului Superior al Procurorilor au devenit instrumente de pedeapsă în mîinile partidului aflat acum la guvernare in Moldova”, susține liderul socialiștilor.
În acest context Igor Dodon face un apel ferm către actuala guvernare, chemînd-o „să-și tempereze poftele autoritare și să renunțe necondiționat la modificările la legea avocaturii”. Totodată, el avertizează că „toate abuzurile acestei guvernări vor fi anulate imediat după alegerile parlamentare.
„Avocații din Republica Moldova sînt cei care, în mod profesionist și uneori cu riscul de a fi ei înșiși persecutați sau blamați, apără persoanele care le încredințează acest mandat. Este datoria lor profesională, pe care statul și politicienii trebuie să o respecte. Doar avocații liberi pot să apere drepturile și libertățile omului. Independența și libertatea profesiei de avocat este o sacralitate pe care statul nu trebuie să o calce în picioare”, a conchis Dodon.
Reamintim că la 10 iulie Uniunea Avocaților a anunțat că va organiza greva generală a avocaților. Decizia vine în urma aprobării rapide și netransparente a unor amendamente la Legea avocaturii, care ar amenința autonomia financiară și de reglementare a breslei.
Printre cele mai alarmante modificări la Legea avocaturii se numără: interzicerea încasării taxelor pentru plîngerile adresate Comisiei pentru Etică și Disciplină; modificarea componenței comisiilor Uniunii Avocaților; limitarea mandatelor membrilor Consiliului Uniunii Avocaților la unul singur și impunerea unor condiții stricte pentru candidaturile în comisii.
Preluat de la: Noi.md