(Continuare. Începutul – la 30.06.2025)
Cea mai misterioasă și inexplicabilă pagină a istoriei Moldovei
Cea mai misterioasă, intrigantă, inexplicabilă pagină din istoria țării noastre este însăși ideea statului moldovenesc. Pentru că este absolut evident, că noi suntem geții, tracii, care împreună cu protoslavii și sarmații au creat la un moment dat statul comun Dacia. Pe urmă, geții au creat două state. Unul este Țara Românească, celălalt – Moldova. În același timp, baza statului o reprezintă de obicei simbolurile care vorbesc despre o idee, iar sarcina noastră, sarcina urmașilor, este să dezlegăm, să explorăm și să punem în aplicare aceste idei, sau să continuăm să le punem în aplicare. Simbolurile alese au fost complet diferite. Dacă Țara Românească are un vultur, o pasăre de pradă, atunci moldovenii au un taur. Pentru strămoșii noștri antici, taurul este întruchiparea terestră a zeului suprem, Soarele. Taurul solar este un animal pașnic, puternic, robust, muncitor, capabil să se apere. Acest simbol a stat la baza ideii statului nostru.
Prezintă interes și de ce la cruciadele împotriva turcilor, organizate de Papă, au participat aproape toți domnitorii din Europa – împăratul Sf. Imperiu Roman, domnitorul Țării Românești, regele Serbiei, Bulgariei, Poloniei și mulți alții, cu excepția Moldovei. Pentru mine acesta încă e un mister. Domnitorul moldovean a avut relații complicate cu lumea catolică, inclusiv pentru că în vremuri dificile, la momentul potrivit Papa niciodată nu a ajutat și nu a rezolvat problemele privind ajutorul.
Imaginea cui este reprezentată pe stema Moldovei
Stema Moldovei înfățișează un bizon. Ce este bizonul? Taurul este un bizon domesticit. În America, precum și în pădurile Elveției, bizonul este numit tur. Adică, acestea sunt nume diferite pentru același animal.
Flota moldovenească domina Marea Neagră
În Chilia lucrau genovezii. Era un port serios, care deschidea porțile comerțului din Africa de Est și Marea Neagră spre Europa. Era principalul port al Moldovei la Dunăre. Acolo se construiau nave foarte bune și puternice. Flota moldovenească domina Marea Neagră la acea vreme, era vizibilă în Mediterana. Există chiar o poveste, nu știu dacă este adevărată sau nu, conform căreia Columb a venit aici pentru a-și construi caravelele, deoarece navele moldovenești erau cunoscute pentru calitatea lor foarte înaltă. Dar stejarul moldovenesc s-a dovedit a fi prea greu pentru o astfel de navă, și din această cauză construcția nu a avut loc. Chilia era un oraș mare, iar Cetatea Albă era un oraș imens, unul dintre cele mai mari la acea vreme, și era angajat în comerțul cu Polonia, care era un stat european foarte puternic.
Cum șahul persan i-a rambursat datoria lui Ștefan cel Mare
Taurul nostru a fost capturat de o acvilă românească
Moldovenii sunt mai apropiați de valahi ca rușii de ucraineni, dar, cum se spune, și între frați apar probleme, dispute. Două popoare frățești au avur idei diferite privind statalitatea lor. Astăzi, taurul nostru a fost capturat de acvila românească. Această stemă a fost creată de un autor român. Deși inițial se presupunea că stema va avea doar taurul, spre asta mergea, în ultimul moment a apărut acvila. Moldova și Țara Românească nu au fost întotdeauna în relații prietenoase. Noi nu avem o istorie așa de comună, cum susțin românii; drumurile noastre au mers paralel. Desigur, Ștefan cel Mare a fost apropiat de Vlad Țepeș al III-lea și a fost chiar prieten cu Radu cel Frumos, dar ulterior au luptat înde ei, iar Ștefan s-a căsătorit în cele din urmă cu fiica lui Radu.
Toate acestea au avut loc cu adevărat. Din punctul meu de vedere, trebuie doar să cunoști, să înțelegi, să cauți motivele și să găsești modalități de a te apropia, dar nu pe baza ideilor false care au fost acceptate altă dată, ci pe baza istoriei normale.
Limba noastră întotdeauna s-a numit moldovenească
O problemă foarte mare pentru România este că unificarea principatelor, inițiată în mare parte de tineri moldoveni educați în Franța, s-a făcut în baza unei denumiri false a statului. Această idee a originii noastre de la Roma s-a dovedit a fi nejustificată. În ciuda a peste 150 de ani de cercetări și a unei cantități uriașe de date arheologice, lingvistice și alte date științifice, care demonstrează contrariul, acest concept încă mai există.
Însă datele arată că totul a fost invers. Civilizația europeană s-a mutat de la Est la Vest. Și probabilitatea ca latinii să fi descins din traci este foarte mare. Însă nimeni nu studiază acest lucru. Aceste zone ale istoriei nu sunt finanțate, e finanțată este necesitatea de a demonstra că statul a fost numit corect. Pe atunci, poate, a fost corect, pentru că Moldova era slabă, fără Basarabia, și Țara Românească era un stat destul de slab, slăbit de dominația turcească. Ei, unindu-se, au primit o idee, presupus măreață, că ne tragem din măreața Romă. Acest lucru a consolidat națiunea, a ajutat la rezolvarea multor probleme. De exemplu, eu salut revenirea Transilvaniei. Da, 1 decembrie este o zi de sărbătoare pentru mine. Cred că aceasta este o dată normală, pentru că atunci a fost anexată Transilvania, apoi Bucovina de Nord, deși acesta este pămînt moldovenesc. Aceste lucruri trebuie știute. Trebuie să cunoaștem istoria reală. Trebuie să știm că limba noastră s-a numit întotdeauna moldovenească. La mijlocul secolului XVII, cancelaria moldovenească a trecut de la limba slavă la moldovenească. Și dacă era nevoie să se întocmească un document în limba moldovenească pe baza unui document care fusese creat în limba slavă, acesta era tradus în moldovenească (arată un document care menționează „limba moldovenească”).
Nu toți au avut norocul să obțină propria statalitate
Astăzi avem un stat independent. Din cele aproximativ 3.500 de națiuni care există în lume, doar 199 au statalitate. Acesta este un lucru dat de sus. Asta înseamnă că Cerul decide aceste probleme. Suntem norocoși că avem statalitate. Acesta este un lucru unic, la care visează grupuri etnice de zeci de ori mai numeroase ca noi și cu un teritoriu mai mare. Prin urmare, dacă spunem că Pactul Ribbentrop-Molotov este rău, și chiar luăm , la nivel de stat, decizii care condamnă acest document, trebuie să înțelegem că prin aceasta subminăm rădăcinile statului moldovenesc renăscut, pentru că noi am ieșit din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească. Trebuie să înțelegem acest lucru. Prin urmare, cel mai bine este să pur și simplu să păstrăm tăcerea la acest subiect. Păstrați tăcerea, băieți, dacă conduceți statul moldovenesc.
Nu trebuie să fim cobai
Eu nu cred că suntem ostatici ai modului, în care se va termina războiul din Ucraina vecină. Cred că, în ciuda tuturor acestor lucruri, politica noastră trebuie să aibă ca scop – și acesta este principalul lucru – să nu permitem în niciun caz un război pe teritoriul nostru. Aceasta ar trebui să fie principala sarcină a liderului unui stat mic, care nu este capabil să influențeze procese istorice puternice în această etapă. Noi nu putem influența nimic. De ce atunci vorbim public, spunem că aceștia-s așa și pe dincolo, iar aceștia – buni, minunați? În fine, am așteptat ca secretarul de stat american Marco Rubio să spună nu demult că evenimentele din Ucraina sunt un război între Rusia și NATO, iar Ucraina este doar un reprezentant. Nu știu dacă acest lucru este adevărat sau nu, dar ar fi foarte nedorit să fim și noi un așa reprezentant. Foarte nedorit. Prin urmare, cred că este real ca nu să existe război pe teritoriul țării noastre, în ciuda prezenței unor „parteneri” dispuși să ne arunce în focul confruntării militare. Este posibil, și noi trebuie să muncim pentru asta. Aceasta este principala sarcină a conducerii noastre. Și trebuie din acest punct de vedere să evaluăm toate acțiunile pe care le întreprinde ea.
Doi. Trebuie să avem grijă de propria noastră țară. Trebuie să încetăm să rezolvăm problemele străinilor, care au interese aici, și să încercăm să evaluăm în ce măsură aceste interese coincid cu ale noastre. Vreau să spun că, în marea majoritate a cazurilor, ele nu coincid. Autoritățile actuale, cel puțin, trebuie să conștientizeze aceste sarcini care stau în fața lor. Trebuie să vorbim despre asta. Nu trebuie să fim cobaii celor care nu se știe pentru ce conduc această țară. În general, care sunt obiectivele lor, în acest caz?
Ce i-a oferit Moldovei Uniunea Sovietică?
Henry Kissinger spunea că cea mai mare greșeală a omenirii a fost lichidarea Uniunii Sovietice, unde exista o democrație reală, iar oamenii nu făceau sex, ci se iubeau, și așa mai departe. În ciuda faptului că istoria poate fi răsucită și întoarsă pe dos din diferite părți, în toate perioadele istoriei noastre nu trebuie să căutăm răul, pentru că în toate perioadele istoriei binele a fost mult mai mult ca răul. Din punctul de vedere al meu, care m-am născut în 1958, Uniunea Sovietică a fost o țară minunată, iar noi am fost fericiți acolo. Liderii republicilor unionale au avut multe oportunități. L-am cunoscut pe Ivan Ivanovici Bodiul și cred că este al doilea Ștefan cel Mare sau Alexandru cel Bun din țara noastră, pentru că a fost un om cu o erudiție colosală, care și-a iubit foarte mult țara, poporul, cultura. El a dezvoltat-o.
Cum să unim malurile Nistrului
Desigur, acesta este un stat comun și reintegrarea este o chestiune de timp. Altceva e că trebuie să ne dorim acest lucru. Altceva e că trebuie să înțelegem, că acestea sunt cele mai importante condiții pentru păstrarea statalității moldovenești și a autosuficienței economice. Asta e foarte important. Prin urmare, trebuie să ne ocupăm de asta, iar noi, moldovenii de pe malul drept, trebuie să sprijinim în orice mod toate procesele legate de soluționarea pașnică a acestei probleme, reintegrarea malului stîng al Nistrului.
Care este ideea noastră națională?
Un stat slab, care își restabilește statalitatea, în care tinerii sunt pregătiți de la o vîrstă fragedă să plece, să iubească alte țări, din păcate, nu pe a lor, trebuie să își schimbe drastic politica în acest domeniu.
Odată, în timpul participării mele la o conferință a istoricilor, am spus că baza dezvoltării este o denumire comună pentru țară, limbă și națiunea majoritară. Am arătat, că în țările unde consultările sunt purtate de politologi profesioniști, care doresc să atingă un anumit obiectiv, totul se face altfel, nu ca în țara noastră. Iată, țările fostei Iugoslavii. În anii nouăzeci, în Bosnia a apărut o mișcare bosniacă – pentru renașterea limbii bosniace. Unul dintre argumentele lor a fost următorul: „Vedeți, aici este limba moldovenească, ea este moldo-româna, și este pe lista limbilor menținută de Centrul Lingvistic din Texas, dar de ce nu este și limba bosniacă?” Drept urmare, în 2001, limba moldovenească a fost exclusă din această listă de limbi, iar bosniaca a fost inclusă! Iar în 2007, a apărut acolo și limba muntenegreană. Dacă limba bosniacă are unele elemente arabe, musulmane din Coran și diferă de sîrbă cu 2-3%, atunci muntenegreana este 100% sîrbă. Astăzi, muntenegreana este inclusă, dar moldoveneasca este exclusă, cea originală, care a fost dintotdeauna, în care multe dintre cuvintele noastre au fost înlocuite artificial și absolut nemotivat, și numite românești. Prin urmare, pentru a merge mai departe, trebuie să ne re-găsim rădăcinile, temelia. Trebuie să ne întoarcem la istoria noastră glorioasă. Trebuie să o studiem, trebuie să le spunem oamenilor despre ea. Nu trebuie să ascundem nimic.
Fostul prim-ministru al României a spus că limba moldovenească a fost inventată de Stalin. Ei bine, cred că pur și simplu nu știe istorie. Acum are mult timp liber și poate sta și studia istoria țării sale. Deci, cred că ar trebui să începem cu asta. Odată, am elaborat un document numit „Strategia de dezvoltare a Moldovei pînă în 2025”. Acum i-am ajutat pe băieți să creeze un alt document: „Strategia de dezvoltare pînă în 2040, sau cum poate Moldova să devină prosperă și moldovenii fericiți”. Cred că în viitorul apropiat va fi publicat. Oamenii noștri elaborează astfel de documente. Desigur, nu fără participarea mea. În viitorul apropiat vom vedea, va fi arătat clar cum putem deveni cu adevărat prosperi și fericiți.
Cum să asigurăm un viitor bun pentru țară
De mare importanță pentru dezvoltarea țării este guvernarea, adică cei care guvernează și cum guvernează. Există două principii pentru obținerea puterii în așa fel, ca aceasta să fie nu doar legală, dar și legitimă și susținută. Primul, cum se spune, este de la Dumnezeu – o monarhie moștenită. Al doilea – puterea obținută prin alegerea democratică a poporului. Este foarte important pentru noi să readucem democrația reală în țară, deoarece pe tot parcursul independenței noastre situația cu democrația doar s-a înrăutățit. Există tot mai multe falsificări, se folosesc tot mai multe tehnologii politice pentru a păcăli alegătorii. Este generată o putere, care nu este cu adevărat autorizată de popor și guvernează sub un nume neclar. În același timp, nu avem un monarh. Din păcate, nu putem găsi urmașii lui Sturza sau Cuza, care ar fi dispuși să vină aici. Singura opțiune este de a instaura o democrație reală și de a-i alege pe cei care au sprijinul deplin al poporului. Prin urmare, trebuie să înțelegem cu toții foarte clar importanța dezvoltării unei democrații reale, și nu a celei în care se transformă unele țări europene sub influența structurilor oligarhice. Este important să urmăm calea, care ne va permite să alegem liderii care vor conduce țara noastră spre fericire și prosperitate. Sunt sigur că așa va fi, pentru că am cu adevărat încredere în viitorul acestei țări. Îmi place foarte mult. Aceasta este un minunat colț de rai, în Europa, unde, din punctul meu de vedere, toate problemele pot fi rezolvate în timp scurt. Primim o mulțime de oaspeți străini. Toți cei care vin la noi pentru prima dată, pleacă de aici cu impresii mult mai bune ca la sosire. Chiar și o persoană care încă nu a avut încă timp să simtă ospitalitatea noastră, deja spune: „Ascultați, este așa de frumos peste tot aici, așa de tare!” Să apreciem acest lucru și să ne aducem copiii înapoi, aici, și împreună să „punem această țară pe picioare”. Am convingerea că așa va fi.
Preluat de la: Noi.md