Moldova și Elveția își vor aprofunda cooperarea

Discuțiile au fost co-prezidate de Carolina Perebinos, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, și secretar de stat adjunct, ambasadoarea, sefă a Diviziei Eurasia din cadrul Departamentului Federal pentru Afaceri Externe al Elveției, Muriel Peneveyre.

Cu ocazia vizitei la Berna, secretarul de stat Carolina Perebinos a avut o întrevedere bilaterală cu secretar de stat al Departamentului Federal pentru Afaceri Externe Alexandre Fasel, prilej cu care oficialii au reconfirmat dinamica pozitivă a relațiilor moldo-elvețiene și interesul comun pentru aprofundarea cooperării.

Pe parcursul consultărilor, părțile au evaluat progresele înregistrate în cooperarea bilaterală și au reconfirmat angajamentul de a consolida dialogul politic, parteneriatul economic și colaborarea sectorială. A fost apreciat sprijinul constant al Elveției în procesul de modernizare a Republicii Moldova, inclusiv prin lansarea noului Program de Cooperare Elvețian pentru perioada 2025–2028.

Delegațiile au evidențiat importanța intensificării relațiilor economice, cu accent pe atragerea investițiilor și promovarea exporturilor, inclusiv prin valorificarea potențialului Acordului de liber schimb cu țările membre ale Asociației Europene de Liber Schimb (EFTA).

Un subiect important abordat a fost semnarea recentă a Acordului bilateral în domeniul protecției sociale. Ambele părți au confirmat avansarea procedurilor interne de ratificare, subliniind impactul pozitiv al acordului asupra cetățenilor care au desfășurat activitate profesională în ambele state.

Oficialii au avut un schimb de opinii privind situația de securitate din regiune, convenind asupra importanței cooperării pentru consolidarea rezilienței, combaterii corupției și contracarării amenințărilor hibride.

În contextul preluării Președinției în exercițiu a OSCE de către Elveția în 2026, delegația moldovenească a prezentat ultimele evoluții în procesul de reglementare transnistreană și prioritățile în domeniul reintegrării, inclusiv soluționarea problemelor curente ale cetățenilor și îngrijorările existente în domeniul drepturilor omului. A fost reiterată importanța implicării active a partenerilor internaționali în sprijinul stabilității și securității regionale. Părțile au agreat sa mențină un dialog strîns pe acest dosar.

De asemenea, delegația Republicii Moldova a prezentat principalele obiective ale Președinției Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, mandat ce va fi exercitat de țara noastră în perioada noiembrie 2025 – mai 2026.

Cele două delegații au exprimat aprecieri pentru cooperarea strînsă în cadrul organizațiilor internaționale, inclusiv pentru susținerea reciprocă a candidaturilor înaintate de cele două țări pentru poziții în structurile elective ale ONU.

La finalul consultărilor, ambele părți au reconfirmat angajamentul pentru dezvoltarea unui parteneriat durabil, bazat pe încredere reciprocă, valori comune și un dialog politic activ.


Preluat de la: Noi.md