Evenimentul este o reconfirmare a sprijinului puternic pentru procesul de aderare a Republicii Moldova la UE, fiind anunțată alocarea primei tranșe, de 270 de milioane de euro, din Planul de creștere pentru Moldova, în valoare totală de 1,9 miliarde de euro.
Liderii europeni și-au reafirmat angajamentul comun pentru pace, securitate, stabilitate și prosperitate, precum și pentru viitorul european al Republicii Moldova. Au fost abordate subiecte privind pașii următori în procesul de aderare a țării noastre, implementarea Planului de Creștere, investițiile în infrastructură, energie, digitalizare, educație, protecție socială și dezvoltare regională.
Prim-ministrul Dorin Recean a subliniat că organizarea primului Summit Moldova – UE arată că voința de a merge pe același drum este la fel de puternică în ambele părți. „Împreună ne aducem contribuția la o Europă mai unită și mai puternică, unde Moldova să fie la adăpost. Investim în drumuri mai bune, în școli, în servicii mai accesibile, oferim sprijin pentru tineri și antreprenori și asigurăm independența noastră energetică”, se arată în mesajul premierului.
Șeful Guvernului a reamintit că, în următorii trei ani, Uniunea Europeană va investi 1,9 miliarde de euro în Moldova, prin Planul de Creștere, de la nord la sud, în orașe și sate. Alocarea primei tranșe din acest sprijin, în sumă de 270 de milioane de euro va aduce mai multă bunăstare tuturor cetățenilor noștri.
„Bugetul +plus a fost aprobat în baza promisiunii UE că această finanțare va veni. Acum este important ca toți – la nivel central, local, agențiile responsabile, companiile – să lucreze intens ca acești bani să fie utilizați corect, eficient și să contribuie cît mai rapid la modernizare”, a accentuat prim-ministrul Dorin Recean.
Pentru informații detaliate și actualizate privind Planul de creștere: proiectele care vor fi realizate pentru oameni și progresul în implementarea reformelor, cetățenii sînt invitați să acceseze platforma oficială, lansată de Guvern – moldovaeuropeana.md.
Referindu-se la beneficiile concrete resimțite deja de cetățeni, președinta Maia Sandu a enumerat reabilitarea infrastructurii rutiere, liniile electrice de interconexiune cu România, posibilitatea de a călători fără vize în tot mai multe state, precum și reducerea tarifelor de roaming, care vor fi eliminate complet pînă la sfîrșitul acestui an.
Președinta Comisiei Ursula von der Leyen a anunțat debursarea primei tranșe din Planul de Creștere: 270 de milioane de euro. Fondurile vor fi utilizate pentru: reabilitarea a circa 200 km de drumuri regionale și raionale; renovarea drumurilor locale în peste 100 de localități; modernizarea cantinelor din toate școlile, pentru a oferi mese gratuite elevilor de gimnaziu, începînd din septembrie 2025; sprijinirea antreprenorilor și agricultorilor; stimularea angajării tinerilor în domenii strategice; dotarea a 130 de localități cu echipamente pentru gestionarea deșeurilor.
Totodată, oficialii europeni au confirmat că Republica Moldova este pregătită să adere la programul „Roam like at Home”. Începînd cu 1 ianuarie 2026, cetățenii moldoveni vor putea utiliza telefonia mobilă și internetul în UE fără taxe suplimentare.
La Summitul Moldova – Uniunea Europeană, conducerea țării și liderii europeni au adoptat o Declarație comună, prin care își asumă continuarea eforturilor de accelerare a integrării europene a Republicii Moldova și de realizare a proiectelor ce vor îmbunătăți condițiile de trai ale cetățenilor.
Preluat de la: Noi.md