Într-o zonă izolată din New Mexico, au fost descoperite urme vechi de pași

Studiul, confirmat de Universitatea din Arizona, SUA, contrazice teoriile acceptate pînă acum, care fixau sosirea primilor oameni în America de Nord cu peste 7.000 de ani mai tîrziu.

Mările străvechi au lăsat în urmă o întindere de dune ondulate din gips, cunoscută astăzi sub numele de White Sands, în statul american New Mexico. În acest peisaj cu aspect ireal se află dovezi că oamenii au străbătut Americile cu cel puțin 20.000 de ani în urmă.

Pînă acum, se credea că primii oameni au ajuns în America de Nord în urmă cu aproximativ 13.200 – 15.500 de ani. Însă un nou studiu condus de arheologul Vance Holliday, de la Universitatea din Arizona, combină dovezi obținute din straturile de noroi, semințele de Ruppia și polenul găsit deasupra și dedesubtul acestor urme fosile, concluzionînd că ele datează din urmă cu 20.700 pînă la 22.400 de ani. Asta înseamnă că urmele au fost lăsate în timpul ultimei ere glaciare, de oameni care traversau o zonă de cîmpie mlăștinoasă de la marginea lacului dispărut Otero, care odinioară acoperea aproximativ 4.140 de kilometri pătrați din bazinul Tularosa.


Preluat de la: Noi.md