Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, investițiile în modernizarea căilor ferate ar fi o soluție pentru a proteja infrastructura rutieră.
Republica Moldova a schimbat, în ultimele decenii, paradigma de transport al mărfurilor. Dacă pînă în anul 1990 mărfurile erau transportate, în proporție de 90%, pe calea ferată, astăzi 94% din toate mărfurile moldovenești sînt realizate cu transportul auto, fapt ce pune presiune pe infrastructura drumurilor, a explicat analistul Veaceslav Ioniță la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova.
„Republica Moldova are o rețea de căi ferate destul de bună, dar este blocată pe anumite segmente, din cauză că nu este reabilitată. Și, avînd cale ferată, noi transportăm totul cu transportul auto, distrugem drumurile și nu mai spun de poluare. Republica Moldova nu are grijă de infrastructura feroviară, nu dezvoltă acest serviciu. Noi astăzi, practic, am trecut la transportul auto, încărcăm drumurile noastre și le distrugem. Dacă, în 2002, căile ferate transportau 14 milioane de tone de mărfuri, astăzi am ajuns la cel mai mic nivel istoric – 2, 34 milioane de tone”, a precizat Ioniță.
Expertul a adăugat că, după ce calea ferată a început să nu mai reprezinte o soluție pentru transportul de mărfuri, au fost procurate autovehicule și actualmente avem peste 200 de mii de mașini utilizate la transportul mărfurilor, o cifră impunătoare raportată la volumul de mărfuri în scădere.
„Noi am început să procurăm foarte activ autovehicule pentru transportarea de mărfuri. Dacă în anul 2005 aveam 81.882 de mii autovehicule pentru transportarea de mărfuri, în 2024 am ajuns la 223 de mii, o creștere de aproape trei ori. Iar în 2025, în primul trimestru, am mai crescut cu încă 2.500, deci avem 225,5 mii. Disconfortul care îl au transportatorii este că, în primul trimestru, volumul de mărfuri transportate a scăzut, iar numărul de unități de transport a crescut”, a afirmat analistul economic.
Starea drumurilor se înrăutățește atît din cauza intensității utilizării transportului, cît și a schimbărilor climatice. Pe timp de caniculă, pentru a proteja infrastructura rutieră, circulația transportului de mare tonaj este restricționată pe anumite porțiuni de drum, notează reprezentanta Serviciului de presă de la Administrația de Stat a Drumurilor (ASD), Elena Dintiu.
„ASD continuă activitățile de întreținere, reparație și reabilitare a infrastructurii rutiere conform Programului de utilizare a mijloacelor Fondului Rutier pentru anul 2025. (…) sînt realizate lucrări de întreținere a elementelor de siguranță rutieră, curățarea podețelor, vopsirea parapetelor, plombarea gropilor cu beton asfaltic, curățarea șanțurilor de evacuare a apelor și alte lucrări de întreținere, care vor continua și în această săptămînă. În funcție de condițiile meteorologice și de necesitățile care sînt pentru perioadele în care Serviciul Hidrometeorologic de Stat emite Cod Roșu sau Portocaliu, se limitează circulația transportului de mare tonaj cu masa totală mai mult de 12 tone, în intervalul orelor 10:00 – 20:00”, a explicat funcționara.
Domeniul transporturilor se numără printre cele șase sectoare identificate ca fiind esențiale pentru adaptarea la schimbările climatice în Republica Moldova, alături de agricultură, sănătate, energie, apă și sectorul forestier.
Cele mai recente date arată că 52% din drumurile naționale sînt în stare bună sau mediocră și 48 la sută se află într-o stare rea și foarte rea. Acest fapt are un impact advers dovedit asupra mediului, deoarece consumul de carburanți pe drumuri în stare rea crește cu pînă la 20%, generînd, astfel, emisii adiționale în atmosferă.
Preluat de la: Noi.md