Bolnavii de COVID-19 cu forme grave vor putea fi tratați cu plasma pacienților deja vindecați de acest virus. Potrivit medicilor, această plasmă devine medicament pentru că în ea pe cale naturală s-a produs o cantitate suficientă de anticorpi care să lupte cu virusul. Directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, spune că primele persoane vindecate vor putea deveni donatori de plasmă de săptămâna viitoare. O astfel de metodă de tratament este aplicată și în alte în țări.
În prezent, pentru tratamentul bolnavilor sunt folosite aproape 40 de preparate, antivirale și antibiotice.
„Noi aplicăm tratamente antivirale care s-au recomandat în anumite studii, protocoale și utilizăm preparatele antivirale hidroxiclorochina și lopinavir cu ritonavir pe care le avem în cantități suficiente”, a spus șeful catedrei boli infecțioase a Spitalului Toma Ciorbă, Tiberiu Holban.
Pacienții cu forme grave ale bolii pot fi tratați și cu plasma celor care deja s-au vindecat, spune doctorul în științe medicale Tiberiu Holban de Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”.
„Avem circa 100 care au fost externați. Ei urmează să fie la domiciliu 14 zile, iar apoi ei pot dona plasma și plasma de covalescență este un remediu foarte eficient în cazurile critice și poate salva vieți”, a menționat șeful catedrei boli infecțioase a Spitalului Toma Ciorbă, Tiberiu Holban.
Directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, ne-a declarat că procedura de recrutare a pacienților vindecați de COVID-19, pentru recoltarea plasmei, a fost reglementată printr-un ordin al Ministerul Sănătății.
„Plasma donată, automat, pe lângă toți factorii de coagulare conțin și o cantitate suficientă de anticorpi ce vin în sprijinul și în fortificarea capacităților organismului bolnav de se trata”, a spus directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svtlana Cebotari.
Plasma poate fi recoltată după 14 zile din momentul însănătoșirii doar de la bărbați care au vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani și nu au alte maladii. Svetlana Cebotari a spus că reieșind din faptul că numărul celor vindecați a ajuns la 171 de persoane, săptămâna viitoare se așteaptă primii donatori. Centrul dispune de dotările necesare pentru aceste proceduri.
„Vom organiza mai multe forme de deservire a acestora inclusiv și în raioanele țării, astfel ca accesibilitatea, inclusiv și cu deplasarea echipei specialiștilor cu dispozitive specializate de recoltarea plasmei în secțiile de transfuzie din țară”, a mai spus directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svtlana Cebotari.
Metoda de tratare a persoanelor bolnave de coronavirus, în special celor în stare gravă se utilizează în mai multe țări printre care SUA, Marea Britanie, Italia, Germania.
Preluat de la: Publika.md