De Ziua Unirii Basarabiei cu România, în scuarul liceului „Gheorghe Asachi” din Capitală a fost inaugurat monumentul Reginei Maria, una dintre cele mai importante figuri istorice, care a avut un rol determinant în promovarea idealului unității naționale. La inaugurarea sculpturii au participat autoritățile publice locale și centrale, ambasadori acreditați și personalități care au contribuit la edificarea statuii, policieni de la Bucureşti şi jurnaliști.
Statuia are o înălțime de peste șase metri și o reprezintă pe Regina Maria a României din ziua încoronării de la Alba Iulia, purtând în mâna stângă Biblia creștină.
Chipul reginei a fost lucrat în bronz de către sculptorul Veaceslav Jiglițchi, în baza unui proiect realizat de arhitectul Mihail Andrieș.
Ținuta artistică a fost supravegheată de o comisie internațională de experți. Postamentul este realizat din piatră de Cosăuți, de către meșterul Marin Lozan.
Ideea construirii acestui monument a fost propusă pentru prima dată în 1939, dar a fost reînnoită de avocatul Iulian Rusanovschi pe 27 martie 2018, cu ocazia aniversării Centenarului reunificării Basarabiei cu România, conform organizației Monumentum.
Întregul proiect a fost realizat pe baza unui plan al arhitectului Mihail Andries, iar fondurile pentru realizarea monumentului au fost strânse printr-o subscripție publică.
Andrei Bugliș, secretarul Mitropoliei Basarabiei a declarat ci acest prilej: „Regina Maria, promotoarea Marii Uniri, merită un loc dedicat ei în inima Chișinăului. Sub conducerea ei discretă și înțeleaptă, și-a arătat grija și susținerea pentru acest teritoriu prin cele trei vizite oficiale în Basarabia”. Preotul a subliniat importanța acestui monument pentru identitatea națională a românilor. Acest monument aduce în prim-plan memoria unei figuri esențiale, Regina Maria, care a susținut cauza națională în momentele decisive ale istoriei noastre. Cu o activitate remarcabilă în sprijinul Unirii, Regina Maria a consolidat legătura dintre românii de peste Prut și patria mamă, România.
Actul istoric de la 27 martie 1918, când Sfatul Țării din Chișinău a votat unirea Basarabiei cu România, a fost începutul unui proces care s-a finalizat la 1 decembrie 1918 cu Marea Unire, unirea tuturor românilor într-un singur stat, a adăugat preotul Andrei Bugliș. „Acum 107 ani, membrii Sfatului Țării și-au exprimat voința de a reveni la sânul Patriei mame, România. De la altar a pornit acest act de unitate națională. Monumentul Reginei Maria simbolizează nu doar un act de comemorare a trecutului nostru, ci și un mesaj pentru viitorul națiunii, a subliniat acesta. „Această lucrare vorbește despre trecutul nostru și asigură mărturie pentru generațiile viitoare privind identitatea noastră de neam și de credință”, mai spus consilierul de la Mitropolia Basarabiei.
„De-a lungul istoriei, Basarabia a fost martoră la numeroase încercări de deznaționalizare din partea imperiilor care au încercat să subjuge acest teritoriu”. Cu toate acestea, „lupta împotriva românismului din Basarabia s-a manifestat prin distrugerea a tot ceea ce era românesc: limbă, tradiții, istorie”, a menționat el, subliniind astfel importanța protejării și promovării valorilor naționale.
Preluat de la: Timpul.md