(video) Replici acide în Parlament pe plăți și transferuri în valută străină la vânzarea sau cumpărărea unui imobil: „- Pentru ce vă trebuie această „форточкэ”? – Înțeleg că vă trebuie video petru TikTok!”

„Încă un exemplu când voi (n.r. PAS) pregătiți un proiect, apoi veniți cu precizări „ocazional”, „ca atare nu e posibil, dar dacă vrei, atunci se poate”, și asta încă o dată demonstrează nivelul de pregătire al deputaților PAS”, a itervenit deputata BCS, Diana Caraman.

La rândul său, deputatul PAS, Radu Marian, a venit cu o replică: „Înțeleg că dvs. faceți video pentru TikTok, dar eu am ieșit cu acest proiect propus de Ministerul Finanțelor. Nici o lege nu este ca o Biblie, întotdeauna lucrurile pot fi îmbunătățite”.

„Intenția poate și e bună, dar dvs. permiteți ca o dată la 3 ani să se admită plățile sau transferurile, fără a indica o limită de sumă. Păi, asta este o „форточкa” (n.r. ferestruică). Pentru ce vă trebuie această ferestră?”, a întrebat deputatul BCS, Petru Burduja.

„Domnule, cred că nu ați înțeles”, a răspuns Marian.

„Inițiativa legislativă aparține deputaților din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Radu Marian și Victor Spînu. Autorii propun ca să fie admisă efectuarea plăților și transferurilor în valută străină, în cazul unei singure operațiuni între persoane fizice (cetățeni ai Republicii Moldova, rezidenți, cetățeni străini și apatrizi), atestate cu act de identitate, pentru vânzarea-cumpărarea bunurilor imobile, o dată la trei ani, atât pentru cumpărător, cât și pentru vânzător.

Propunerea de a reglementa posibilitatea efectuării plăților și tranzacțiilor în valută străină la vânzarea-cumpărarea bunurilor imobile a venit în condițiile implementării Legii privind efectuarea decontărilor în numerar. Potrivit acesteia, începând cu 1 aprilie 2025, tranzacțiile în numerar vor fi permise doar în cazul în care valoarea bunului imobil este mai mică de 80 000 de euro. În celelalte cazuri, va fi obligatorie plata în format electronic sau bancar. În aceste condiții, potrivit legislației în vigoare, persoanele care vor efectua aceste tranzacții în format electronic vor fi nevoite să efectueze operațiuni de schimb valutar, care implică și costuri suplimentare. De exemplu, la o tranzacție de 100 000 de euro, comisionul la curs valutar ar fi de 600 de euro per operațiune. Pentru a minimiza aceste costuri, deputații au propus modificarea Legii privind reglementarea valutară.

Potrivit datelor Uniunii Agențiilor Imobiliare, anul trecut au fost efectuate peste 16 000 de tranzacții de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile, iar valoarea medie a unei tranzacții a fost de aproximativ 100 000 de euro.

Documentul va fi propus Parlamentului spre adoptare în a doua lectură. Modificările legislative vor intra în vigoare la 1 aprilie 2025, iar Banca Națională a Moldovei urmează să aducă actele sale normative în corespundere cu respectiva inițiativă legislativă”, se arată într-un comunicat emis de responsabilii de la Parlament.


Preluat de la: Unimedia.info