„- Ați intrat în noul an cu datorii”, a menționat un jurnalist.
„- Nu avem datorii. Avem restanțe la cererile care au fost acumulate anul trecut”, a precizat ministra.
Pe 3 iulie 2024, un set de înlesniri privind subvenționarea în agricultură și mediul rural a fost aprobat de Cabinetul de miniștri.
Forța Fermierilor este îngrijorată că o mare parte din fermierii micro, mici și mijlocii vor rămâne fără subvenții pentru cererile depuse în anul 2023. „Conform Bugetului pentru anul 2024 sunt prevăzute 1600 milioane lei în fondul de subvenționare, însă conform datelor publicate de AIPA, pe 03.06.2024 se indică o debursare de 68,44% deja. Diferența rămasă de 470 milioane lei nu acoperă suma totală pentru cererile depuse la subvenționarea post-investițională”, se arată într-o adresare depusă la Ministerul Agriculturii de către fermieri.
Totuși, fostul ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, susține că Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultura are bani pentru a achita fermierilor, îngrijorați că vor rămâne fără subvenții, plățile pe anul 2023.
„Pentru dosarele colectate în 2023, AIPA are ce repartiza”, a precizat Bolea.
În ultimii doi ani, agricultorii au ieșit sistematic în stradă, solicitând facilități de la Guvern și achitarea subvențiilor promise.
În iulie 2024, fostul ministru al Agriculturii, Vladimir Bolea, a făcut apel către agricultori să „iasă masiv la referendum”, și să nu aștepte „pomene”. Îndemnul a venit în contextul cererii din partea agricultorilor afectați de calamitățile naturale. „Pe 20 octombrie ieșim masiv la referendum, votăm și apropiem intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. și atunci vom vorbi de subvenții la hectar”, a notat Bolea în cadrul unei ședințe online cu șefii direcțiilor agricole raionale pe „Rezultatele secerișului 2024 și starea culturilor târzii, precum și evaluarea pagubelor urmare a calamităților naturale”.
Preluat de la: Unimedia.info