Creștinii ortodocși sărbătoresc Ziua Sfântului Andrei: Ce este interzis să faci pentru a avea noroc și bunăstare

Evanghelia lui Ioan spune că Andrei ar fi fost mai întâi ucenic al lui Ioan Botezătorul. În enumerările apostolilor, Andrei este menţionat mereu între primii patru. Tradiţia Bisericii arată că, după Înălţarea lui Hristos la cer şi după Cincizecime, apostolii au tras la sorţi şi au mers în toată lumea pentru propovăduire.

Ziua Sfântului Andrei se cheamă şi Ziua lupului sau Gadinetul şchiop. Se ştie ce a simbolizat lupul pentru daci, dacă însuşi steagul lor avea înfăţişarea unui balaur cu cap de lup. Se credea şi încă se mai susține această ipoteză, că şi acum în ziua de 13 decembrie, lupul devine mai sprinten, îşi poate îndoi gâtul ţeapăn şi nimic nu scapă dinaintea lui. De aici şi credinţă că „îşi vede lupul coada”. 

Respectarea anumitor interdicții este esențială pentru a menține pacea și armonia în această zi.

Oamenii trebuie să evite certurile și conflictele. Se spune că orice ceartă în această zi atrage ghinion și poate afecta relațiile.

Treburi casnice sau agricole: Spălatul, cusutul sau munca pământului sunt considerate activități nepotrivite, care pot alunga norocul.

Ziua Sfântului Andrei este un moment potrivit pentru a ierta și a te împăca cu cei apropiați.

În această zi nu se face pomană şi nu se dă nimic cu împrumut. 

În tradiția populară, vremea de Sfântul Andrei este un indicator pentru iarna care urmează. Dacă pe 13 decembrie este frig și ninge, iarna va fi una grea. Dacă este cald și blând, oamenii pot spera la o iarnă mai ușoară.

Cu prilejul sărbătorii, fostul șef de stat, Igor Dodon, a venit cu un mesaj de felicitare pentru toți locuitorilor ţării noastre dorindu-le „pace, prosperitate și căldură sufletească”.

În noaptea de Sfântul Andrei, conform tradițiilor populare, se spune că spiritele, precum strigoii, vârcolacii și morții vii, ies din morminte și umblă nestingherite prin lume, având puterea de a influența realitatea. Această noapte este considerată una magică, încărcată de credință și mister, iar iubirea devine un subiect central pentru tinerii neînsurați. În această perioadă, fetele și băieții necăsătoriți fac diverse ritualuri pentru a-și afla ursitul sau ursita.


Preluat de la: Unimedia.info