Farsa a fost pusă la cale de activistul Vladislav „Vladik” Bohan, care a dorit să arate că rușii au fost condiționați să se supună orbește ordinelor lui Putin, într-o asemenea măsură că ar fi dispuși să se conformeze chiar celor mai ridicole dintre ele.
Profesorilor li s-a spus că participă la un „eveniment patriotic la scară mare” și că li se cere să confecționeze pălării din staniol, ceea ce aceștia au acceptat să facă „cu încântare și zel” pentru a-și proteja mințile de „transmiterea ideilor occidentale”.
Aceștia au susținut ulterior că purtarea pălăriilor le-a prilejuit o „purificare a gândurilor”, o „înălțare a moralului”, „o zvâcnire de patriotism” și o „nevoie de a sprijini [războiul]”.
„A confecționa pălării din staniol nu este doar o activitate interesantă și creativă, ci și un act patriotic însemnat, care simbolizează disponibilitatea de a ne apăra patria de amenințările externe [occidentale]. Fie ca pălăriile noastre să devină un simbol al unității și rezistenței în fața provocărilor [străine]”, spune o profesoară într-un clip.
Bohan – un fost profesor de istorie care trăiește acum în exil – a explicat: „Pe parcursul carierei mele, am condus o serie de acțiuni puternice în școlile rusești.
Credeam că am atins apogeul absurdului – până în ziua în care am transpus în realitate o memă despre pălăriile din staniol”.
Bokhan le-a spus profesorilor că „membrii NATO rău intenționați intenționează să iradieze poporul rus din punct de vedere fizic și biologic”.
El i-a îndemnat să „învețe să reziste în fața acestui atac cu mijloace de protecție rudimentare, precum o pălărie din staniol”.
„Încă nu-mi vine să cred că au mușcat momeala. Sunt deopotrivă încântat și șocat”, a spus el.
„Școlile s-au transformat în instituții de spălare a creierului și reprimare, iar eu am determinat sistemul să funcționeze împotriva lui însuși.
„În numele oficialităților, i-am făcut pe acești dascăli să îndeplinească sarcini ridicole, ridicând propaganda de stat până la limita absurdului”.
El a adăugat: „Rusia s-a poziționat ca o „țară care denazifică”.
„Pentru mine, însă, Rusia este un imperiu care reprimă popoarele învecinate”.
„Contestând dreptul națiunilor la autodeterminare și al țărilor de a exista, seamănă cu ideologia nazistă mai mult decât cu orice altceva”, a subliniat fostul profesor de istorie.
„Profesorii și-au demonstrat încă o dată spiritul patriotic, gradul înalt de eficiență, precum și abordarea creativă a oricărei sarcini – „căștile” din staniol arată convingător.
Pe de altă parte, desigur, este dezamăgitor faptul că nu au putut discrimina între o inițiativă [politică] autentică a unui partid și o glumă nepotrivită”, a reacționat un oficial din cadrul Ministerului rus al Educației.
Preluat de la: Unimedia.info