Tinerii, activi la scrutinul de ieri, dar tot mai leneși decât alegătorii din alte categorii de vârste

Astel, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, din totalul de tinerii cu drept de vot, cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani, la urne s-au prezentat, ieri, 51,78% (141.439 persoane).

Alegătorii cu vârsta 26-35 ani au votat în proporție de 52,06% ( 261.125 persoane).

Mai activi s-au dovedit a fi cetățenii cu vârsta 36-45 ani. Acesția s-au prezentat la urne în proporție de 53,53% (342.636 persoane). 

Cei mai activi, însă, ca proporție, au fost alegătorii cu vârsta de 56-66 de ani – 72,85% (322.345 persoane).

Și electoratul cu vârsta de 76+ s-a dovedit a fi activ. Acești cetățeni au votat în proporție de 63,93%.

Peste 150 de mii de tineri au putut vota pentru prima dată, în acest an, la turul I al alegerilor prezidențiale, care s-a desfășurat pe 20 octombrie. Deși numărul este similar cu cel din 2020, este important să observăm că doar 97 de mii se află în țară, iar 53 de mii sunt stabiliți peste hotare”, a menționat expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

În turul II, 126 de tineri care au împlinit, pe 3 noiembrie, 18 ani au putut participa la vot pentru prima oară. În acest context, Comisia Electorală i-a îndemnat să marcheze frumos evenimentul, prin prezența la urne. „Apelul este și pentru cei 1608 alegători, care au împlinit 18 ani între turul I și turul II de scrutin”, a declarat președinta CEC, Angela Caraman.

Maia Sandu a câştigat al doilea mandat de președinte al Republicii Moldova, a anunțat CEC, după procesarea a 100% din voturi din turul II al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat ieri, 3 noiembrie.

Scrutinul din turul II al alegerilor prezidențiale, desfărurat ieri, 3 noiembrie, a fost validat de Comisia Electorală Centrală.

Locuitorii din Fălești, raionul de baștină al Maiei Sandu, nu i-au acordat încrederea majorității nici în turul II al scrutinului prezidențial. Aceștia au votat-o în proporție de 38,16%, cu circa 7300 de voturi mai puțin decât a acumulat contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo.

Și în raionul de baștină al premierului Dorin Recean, Drochia, candidatul susținut de PSRM la prezidențiale, Alexandr Stoianoglo, a câștigat turul II al alegerilor, acumulând peste 52 la sută din sufragii.

În schimb, municipiul Chișinău a votat majoritar pentru Maia Sandu în turul II. Actuala președintă, susținută de PAS, a luat 57,38% din sufragii. Într-un singur sector al capitalei, Alexandr Stoianoglo a acumulat mai multe voturi.

La Ungheni, Maia Sandu a câștigat scrutinul prezidențial la limită, cu 50,60% din voturi. Diferența față de contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, o constituie 480 de sufragii.

Iar la Orhei, voturile s-au repartizat astfel: Maia Sandu – 52,24%, Alexandr Stoianoglo – 47,76%.

Pe 3 noiembrie, moldovenii și-au ales Președintele țării pentru următorii patru ani de zile. Lupta finală politică s-a dat între candidata înaintată de partidul de guvernare, PAS, Maia Sandu, actuala șefă a statului și fostul Procuror General, Alexandr Stoianoglo, înaintat și susținut de Partidul Socialiștilor. Cum a decurs procesul de vot, vedeți pe UNIMEDIA.


Preluat de la: Unimedia.info