În cadrul reuniunii, premierul Chinei, Li Qiang, a prezentat o inițiativă în trei puncte despre aprofundarea cooperării China-ASEAN, solicitînd construirea unei rețele tridimensionale de conectivitate, extinderea cooperării în industriile emergente și aprofundarea schimburilor în domeniul științelor umaniste. Acest lucru trimite un semnal clar că China este dispusă să continue să aprofundeze cooperarea cu țările din regiune.
Cooperarea ASEAN cu China este, în ultimii ani, motorul-cheie care determină creșterea economică a întregii regiuni Asia-Pacific. China este cel mai mare partener comercial al ASEAN de 15 ani consecutivi, iar ASEAN este cel mai mare partener comercial al Chinei de patru ani consecutivi. În primele opt luni ale acestui an, valoarea totală a schimburilor comerciale dintre cele două părți a crescut cu 10 %.
În prezent, situația internațională și regională trece prin schimbări drastice și complexe. În acest context, cooperarea între China și țările ASEAN devine din ce în ce mai rezistentă pentru că toate țările au dorința de a se dezvolta și revitaliza, astfel încît popoarele să poată avea o viață bună. Ca vecini apropiați, economiile reciproce sînt foarte complementare, iar construirea unui lanț industrial și a unui lanț de aprovizionare are avantaje naturale și este mai calificată pentru a obține beneficii și dezvoltare reciproce.
Unii analiști consideră că, de la finalizarea zonei de comerț liber între cele două părți în 2010, la punerea în aplicare completă a versiunii 2.0 a acesteia în 2019 și la crearea versiunii viitoare 3.0, China și ASEAN au avansat și vor avansa în cooperarea lor pas cu pas. China și ASEAN au o populație totală de peste 2 miliarde, reprezentînd un sfert din populația lumii, cooperarea acestor două mega-piețe va duce la un nivel de integrare economică regională mai ridicat, astfel că fundamentul economiei globale va fi, de asemenea, mai stabil.
Lumea a observat că înainte și după summitul ASEAN, au existat o serie de interferențe. De pildă, politicieni japonezi au aruncat așa-numita idee a „versiunii asiatice a NATO”, Statele Unite și Filipine au făcut uz, în cadrul summitului, de problema Mării Chinei de Sud pentru a produce conflicte și confruntări. Acestea contravin așteptărilor ASEAN de a menține pacea și dezvoltarea în regiune și au fost contestate pe scară largă.
În ce privește problema Mării Chinei de Sud, China a precizat că este rezonabil și legitim să ia măsurile necesare pentru a-și proteja drepturile și interesele suverane. Mai mult, va insista pe soluționarea diferendelor cu țările în cauză prin dialog și consultări și va promova activ consultările privind Codul de conduită în Marea Chinei de Sud cu țările ASEAN în vederea încheierii rapide a acestora. Conform opiniei publice, țările ASEAN sînt, în general, prudente față de confruntările regionale provocate de forțe extrateritoriale și nu sînt dispuse să aleagă o tabără, și nici nu doresc ca problema Mării Chinei de Sud să interfereze sau să submineze situația generală a cooperării regionale.
Potrivit rezultatelor acestui summit ASEAN, toate părțile au ajuns la semnarea a zeci de documente care acoperă domenii precum abordarea schimbărilor climatice, promovarea cooperării în lanțul de aprovizionare și dezvoltarea inteligenței artificiale. Consensul și rezultatele obținute arată încă o dată faptul că pacea și promovarea dezvoltării reprezintă cererea urgentă a țărilor regionale și nu există piață pentru „modelul NATO”. Experiența valoroasă a cooperării Chinei cu ASEAN în ceea ce privește eliminarea zgomotului, concentrarea pe interesele comune și gestionarea adecvată a diferențelor poate oferi inspirație și referință pentru toată lumea.
Preluat de la: Noi.md