Cum să renunți la cetățenia dublă?

Este clar că demnitarii de stat care participă la viața politică și iau decizii importante pentru țară, nu trebuie să dețină două cetățenii, dat fiind că aceasta duce la ciocnirea intereselor interstatale și alte riscuri, inclusiv probabilitatea înaltă a unui conflict de interese. Treptat, deținerea celei de-a doua cetățenii pierde din actualitate și pentru cetățenii simpli, mulți dintre care au dorit să-și asigure astfel libertatea de circulație: azi pașaportul moldovenesc este unul dintre cele mai puternice în țările post-sovietice. Crește înțelegerea necesității deținerii unui singur pașaport (moldovenesc) și printre politicieni. Despre aceasta a vorbit unul dintre candidații la funcția de Președinte al RM, care deține cetățenia României.

Necesitatea unei astfel de decizii legislative se coace, și e posibil ca următorul Parlament să adopte o astfel de lege. Însă apare întrebarea: cum poate renunța la ce-a de-a doua cetățenie cel care va pretinde la o funcție publică sau judecătorească înaltă?

Ce proceduri urmează să respecte cei care au decis să renunțe la cetățenia dublă– citiți pe Noi.md.

Un funcționar cu două pașapoarte

De multe ori, dubla cetățenie duce la apariția unui conflict de interese a persoanei care ia decizii importante pe marginea unor probleme, ce țin de relațiile cu organele publice, obștești și economice ale statelor, pașapoartele cărora le deține: nu întotdeauna interesele unei țări coincid cu interesele celeilalte. În special, se referă la statele vecine, ai căror cetățeni avem deosebit de mulți la noi (România, Ucraina, Rusia). Este vorba despre țări destul de mari, puternice și, respectiv, influente, din care cauză demnitarii suspuși – deținători a două cetățenii – se pomenesc în situația, că trebuie să țină partea celui mai puternic, iar asta are urmări negative pentru statul nostru.

Activitatea publică impune politicianului o responsabilitate deosebită, de aceea în multe țări dezvoltate este interzisă cetățenia dublă, pentru a obține un pașaport nou doritorii trebuie obligator să renunțe în scris la cetățenia precedentă. În același timp, cetățenilor cu pașapoarte străine li se interzice să ocupe un șir de funcții publice sau politice. Chiar și în țările în care persoanele cu cetățenia dublă nu-s o raritate, spre exemplu în Elveția, se discută aprins dacă poate sau nu o persoană cu două pașapoarte să conducă structuri publice, să aibă acces la secretele de stat și să adopte decizii privind soarta țării.

De aceea, ar fi corect ca persoanele cu cetățenie dublă, ajunse în anumite funcții, să declare despre existența celui de-al doilea pașaport și, respectiv, despre un posibil conflict de interese, și să renunțe benevol la cetățenia altui stat. Asemenea reguli ar trebui să devină parte a codului de onoare a funcționarului public.

Să renunțe la cetățenia altei țări ar putea fi interesați și cetățenii simpli, mulți dintre care au perfectat al doilea pașaport în dorința de a ocoli regimul de vize și a înlesni plecările peste hotare. Astăzi pașaportul moldovenesc este destul de puternic și asigură o mare libertate a circulației. Plus la toate, să nu uităm că dubla cetățenie impune persoanei și responsabilități duble: față de Patrie și față de ”Patria” căpătată. Nu este varianta cea mai bună în vremurile zbuciumate de azi, și cazul arestării antreprenorului Pavel Durov, fondatorul Telegram, o demonstrează încă odată .

Noi.md a clarificat, că în caz de necesitate sau dorință, se poate renunța la cetățenia dublă prin reprezentanțele diplomatice și serviciile consulare ale statului. De regulă, procedura durează aproape un an, și poate costa o sumă nu prea mare, în special dacă se renunță la pașaportul român. Plus la costul examinării cererii de renunțare la cetățenie, persoanele interesate vor suporta și alte cheltuieli, inclusiv pentru primirea, traducerea și validarea actelor.

România

Printre condițiile care influențează răspunsul pozitiv la depunerea cererii de renunțare la cetățenia României, putem evidenția lipsa unui dosar penal pornit pe numele solicitantului, a unor antecedente penale nefinisate și a tragerii la răspundere pentru datorii față de stat. Solicitantul trebuie să nu fie minor.

Dacă persoana se află în afara țării, cererea în cauză trebuie depusă personal la reprezentanța diplomatică sau la consulatul României. Pe site-ul MAI al României se menționează, că pentru înregistrarea cererii de renunțare la cetățenia română este percepută o taxă de 605 euro sau echivalentul ei în moneda locală. Apoi cererea și actele de însoțire ajung la Agenția Națională pentru cetățenie. Dacă se descoperă că documentele au fost depuse într-un volum insuficient, va urma indicația de a completa dosarul în termen de 6 luni din ziua adresării. Dacă există toate actele necesare, comisia de profil va interpela alte organe de stat în scopul verificării datelor indicate în documente.

Pentru inițierea renunțării la cetățenie, trebuie pregătit și depus un anumit pachet de documente. Acesta include pașaportul de cetățean al României, actele românești cu informații despre starea civilă a persoanei (certificatul de naștere, căsătorie sau divorț), copiile cărora vor fi legalizate la ambasadă sau consulat. Va mai fi nevoie de cazierul judiciar (eliberat de organele competente din România) și certificatul privind lipsa datoriilor față de stat, spre exemplu, impozite, taxe și alte plăți (eliberat de organul competent de la ultimul loc de trai în România). Declarația pe propria răspundere privind existența sau lipsa datoriilor față de persoane fizice sau juridice pe teritoriul României, care face parte din pachetul de documente privind renunțarea la cetățenie, poate fi autentificată la ambasadă sau consulat.

Un alt aspect important – prezentarea documentelor privind existența cetățeniei altui stat sau a garanției obținerii unei atare cetățenii în cel mai scurt timp. Poate fi pașaportul altei țări sau confirmarea promisiunii de oferire a cetățeniei de către autoritățile statului respectiv. De regulă, este un certificat apostilat/legalizat în conformitate cu legislația locală și aplicabil conform convențiilor internaționale. Și acest document este legalizat de ambasadă sau consulat.

Dacă renunțarea la cetățenia română este cerută pentru copiii minori ai solicitantului, vor trebui anexate și certificatele românești de naștere ale minorilor, declarația părinților despre aceea că minorii locuiesc cu ei peste hotare, confirmarea existenței cetățeniei altui stat sau a garanției obținerii acesteia. Dacă fiul sau fiica au peste 14 ani, la pachetul de documente se anexează declarația privind acordul minorului de a renunța la cetățenia română.

Rusia

Dacă persoana trăiește dincolo de hotarele FR, renunțarea la cetățenie este posibilă în baza exprimării benevole a voinței conform unei proceduri simplificate. La reprezentanța diplomatică sau instituția consulară se depun 2 exemplare a cererii, pe formularul respectiv, care poate fi găsit pe site-ul MAE al FR. Cererea este completată la mașina de scris sau computer, fără a utiliza prescurtări sau abrevieri, și fără corectări. Răspunsurile la întrebările din formular trebuie să fie complete.

La cerere se anexează documentul care identifică persoana (două copii și originalul); trei fotografii ale solicitantului, cu dimensiunile 3х4 cm; documentul organului fiscal rus privind lipsa datoriilor la plata impozitelor; confirmarea deținerii de către solicitant a altei cetățenii sau a posibilității oferirii acestei în cazul renunțării la cetățenia FR.

Dacă datele respective lipsesc în pașaport sau în documentul care identifică persoana, trebuie confirmată cetățenia rusă a solicitantului și anexate documentele privind scoaterea de la evidența de înregistrare la locul de trai în Rusia.

Chitanța privind achitarea taxei consulare este eliberată de angajatul secției consulare la depunerea actelor. Mărimea ei este aprobată prin ordinul Ambasadei FR în Moldova și constituie 169 de dolari, dintre care 130 de dolari – taxa consulară și 39 – taxa de compensare a cheltuielilor efective. Aceasta variază în funcție de țară: spre exemplu, la Toronto pentru perfectarea cererii de renunțare la cetățenie veți plăti 182 dolari canadieni, da la Washington – 130 de dolari SUA.

La perfectarea ieșirii din cetățenia FR a copilului concomitent cu unul dintre părinți, sau cu unicul părinte, datele lui se introduc în formularul cererii părintelui. La cerere se anexează certificatul de naștere a copilului, pașaportul lui (dacă există), actele de identificare a persoanei și cetățeniei celuilalt părinte. Toate trebuie depuse și în original, și în copie. Din listă mai face parte documentul organului competent al statului străin cum că copilul are o altă cetățenie sau confirmarea posibilității de a o oferi în cazul renunțării la pașaportul rusesc. Acordul în scris al copilului de 14 – 18 ani împliniți privind încetarea cetățeniei este perfectat arbitrar și autentificat notarial de orice instituție rusească de peste hotare sau de pe teritoriul FR.

Legislația rusă obligă și prezentarea acordului în scris al celuilalt părinte, care păstrează pașaportul FR, privind ieșirea copilului din cetățenie. Drept alternativă – decizia judecătorească privind recunoașterea faptului că părintele a decedat sau a dispărut fără urmă, sau decăderea acestuia din drepturile părintești, sau certificatul de deces al acestui părinte, sau actul care confirmă că solicitanta este mamă singură.

Toate documentele care nu-s în limba rusă urmează a fi traduse, autenticitatea lor sau a semnăturii traducătorului se legalizează în conformitate cu legislația FR privind notariatul, adică în orice instituție rusească de peste hotare, sau de un notar rus pe teritoriul FR. Documentele legalizate de un notar moldovean nu se admit pentru examinare. Aceeași regulă funcționează în cazul tuturor copiilor documentelor necesare, care se anexează la cerere.

Renunțarea la cetățenia rusă nu este permisă dacă un cetățean al Federației Ruse are obligații neîndeplinite față de stat în conformitate cu legea, este implicat de autoritățile ruse competente ca acuzat într-un dosar penal sau are o condamnare judecătorească, care a intrat în vigoare și este supusă executării. Interdicția se aplică și situațiilor în care o persoană nu are altă cetățenie și nicio garanție pentru obținerea acesteia.

Ucraina

Solicitările de renunțare la cetățenie sunt acceptate de la persoanele care s-au stabilit în străinătate în modul prevăzut de lege, adică pașaportul străin trebuie să aibă ștampila „Reședință permanentă” aplicată de autoritățile competente din Ucraina. O cerere poate fi depusă și de cei care au obținut permisul de ședere permanentă printr-o instituție diplomatică străină și își au reședința pe teritoriul Republicii Moldova, în limitele secției consulare.

Pentru a oficializa renunțarea la cetățenia ucraineană, fiecare persoană care a împlinit 18 ani trebuie să depună personal un pachet de documente la un oficiu consular din străinătate: o cerere de o anumită formă în 4 exemplare despre renunțarea la cetățenia ucraineană, un certificat de naștere, 4 fotografii 35 x 45 mm, și un pașaport de cetățean al Ucrainei pentru a călători în străinătate cu mărci de plecare pentru reședința permanentă în străinătate și fiind înregistrat consular la Consulatul Ucrainei.

În plus, va trebui atașat un document, care să indice că solicitantul a primit cetățenia moldovenească sau o garanție de la un organism autorizat că va primi un pașaport moldovenesc după renunțarea la cetățenia ucraineană. La momentul depunerii cererii de renunțare la cetățenie valabilitatea garanției și a pașaportului trebuie să fie de cel puțin un an. Documentele trebuie depuse împreună cu o traducere legalizată în limba ucraineană. Pachetul include 4 copii ale fiecărui document.

În cazul renunțării la cetățenia ucraineană împreună cu un copil, care a plecat cu părinții săi pentru reședința permanentă în străinătate sau s-a născut deja în străinătate, vor fi necesare documente suplimentare: certificatul de naștere al copilului, confirmarea cetățeniei ucrainene a copilului (certificat de înregistrare a copilului) ca cetățean al Ucrainei și confirmarea cetățeniei Republicii Moldova sau garanții de primire a acesteia. Dacă copilul s-a născut în afara Ucrainei, certificatul de naștere trebuie tradus în ucraineană, iar autenticitatea semnăturii traducătorului trebuie legalizată. Dacă copilul are propriul pașaport de cetățean al Ucrainei, el trebuie să prezinte, de asemenea, originalul și 4 copii ale tuturor paginilor.

Cererea unui copil de 14 – 18 ani privind acordul de a renunța la cetățenia ucraineană este completată la consulat. Prezența copilului pentru legalizarea unei astfel de cereri este o condiție prealabilă. Vor fi necesare documente suplimentare în cazurile, în care numele de familie ale părinților și copiilor sunt diferite sau sunt scrise diferit în garanția emisă de un stat străin și în pașaportul cetățeanului.

La pachetul de documente este anexată chitanța certificată de instituția bancară pentru plata taxei consulare. Tariful pentru procesarea renunțării la cetățenia ucraineană, perceput în Moldova, este de 300 de dolari sau 6.000 de lei.

***

Compatrioții noștri au adesea și un pașaport italian, bulgar, canadian și altele – pentru afla despre procedura de renunțare la un al doilea pașaport studiați legislația și consultați un avocat. Este important să înțelegem, că persoana care are o singură cetățenie este clar conștientă de apartenența sa la un anumit stat și poartă obligațiile corespunzătoare față de acesta, și numai față de acesta. Și în momentele- cheie, cruciale ale istoriei – da acum trăim anume un astfel de moment – omul trebuie să-și răspundă foarte clar: de ce parte se află și unde este patria sa.

Ion Munteanu


Preluat de la: Noi.md