Scutul NATO din Europa de Est: Bază militară de apărare antirachetă, operațională în Polonia în următoarele săptămâni

Aceasta va intercepta atât rachete rusești care vizează Polonia, cât și rachete iraniene îndreptate spre SUA. „Vom deschide o bază de apărare antirachetă în Redzikowo lângă Puck (Voievodatul Pomeranian) în săptămânile următoare.

Aceasta este baza asupra căreia am convenit cu SUA”, a declarat ministrul polonez de Externe, Radosław Sikorski.

Baza face parte din Abordarea Adaptivă în Faze pentru Europa (EPAA) a SUA, contribuind la sistemul integrat de apărare aeriană și antirachetă al NATO.

Întârzieri în construcție

Construcția bazei americane de apărare antirachetă din Redzikowo a început în 2016. Inițial, trebuia să fie operațională în 2018, dar proiectul a întâmpinat întârzieri.

În vara anului 2021, personalul militar american a început instalarea sistemelor de armament antirachetă la bază. S-a testat funcționarea radarului SPY-1D (V) și a Sistemului de Control al Focului (FCS).

La summitul NATO din iulie 2024 de la Washington, s-a declarat pregătirea operațională a bazei de rachete din Redzikowo.

Vorbind în marja summitului NATO de la Washington, şeful alianței de apărare, Jens Stoltenberg, a declarat că disponibilitatea bazei este un pas important pentru securitatea transatlantică în faţa ameninţării în creştere reprezentată de rachetele balistice.

„Ca alianţă defensivă, nu putem ignora această ameninţare. Apărarea antirachetă este un element esenţial pentru sarcina principală a NATO de apărare colectivă”, a declarat Stoltenberg, menţionând că rachetele balistice au fost utilizate pe scară largă în conflictele din Ucraina şi Orientul Mijlociu.

Protecție extinsă

Sikorski a subliniat că a negociat ca rachetele de apărare aeriană să intercepteze și rachete rusești care vizează Polonia.

„Oponenții noștri ne-au acuzat că am distrus proiectul bazei, dar de fapt, aceasta există și va fi deschisă oficial în curând”, a explicat ministrul polonez de Externe.

În Polonia, s-a introdus recent un proiect de lege pentru detectarea rachetelor și dronelor rusești folosind turnuri de foc și mobile.

La sfârșitul lunii martie, în timpul unui bombardament masiv asupra Ucrainei, o rachetă rusească a intrat pentru scurt timp în spațiul aerian polonez, fără a fi interceptată de forțele militare poloneze.


Preluat de la: Unimedia.info