(video) Alexandr Stoianoglo: În calitate de președinte, voi implementa programul destinat diasporei „Revenirea demnă”

Politicianul a punctat că, în ultimii trei ani din ţară au plecat peste 300 000 de cetăţeni, iar numărul total al celor aflaţi peste hotare este de peste un milion.

„Guvernarea îşi bate joc continuu de cetăţenii din diasporă. Ei au fost excluşi din programul „Prima Casă”. Sunt trecuţi prin procedura umilitoare de justificare a banilor pe care-i au. Cei ce muncesc în Rusia au fost lipsiţi de dreptul de a trimite bani acasă, iar cei ce nu procură poliţă de asigurare medicală sunt terorizaţi. Diaspora a devenit pentru guvernare cetăţeni de categoria a doua sau chiar a treia.

Împreună cu echipa, am pregătit un plan detaliat de susținere complexă a diasporei, precum și programul „Revenirea demnă”. Sunt decis să pun capăt nedreptăţilor care se comit în raport cu cetăţenii din diasporă şi voi asigura condiţiile necesare ca ei să revină şi să aibă un trai decent în Moldova”, a menționat candidatul.

Totodată, Alexandr Stoianoglo s-a adresat cetățenilor:

„Stimați cetățeni ai Republicii Moldova, din țară și de peste hotare! Dragi compatrioți, voi, cei care munciți departe de casă, susținându-vă familiile și construindu-vă un viitor. Astăzi, mă adresez vouă, celor care sunteți o parte vitală din această națiune. Nu voi vorbi doar despre reconectarea celor două părți ale societății noastre, ci despre cum putem transforma Moldova într-un loc unde să trăiești cu demnitate, să progresezi și să ai o carieră de succes. Un loc unde nu doar să vrei să te întorci, ci un pământ care te așteaptă și are nevoie de tine.

Știm cu toții cât de mult vă pasă de viitorul țării. Implicarea voastră civică a influențat adesea direcția țării, dar, din păcate, voi ați fost și cei mai afectați de promisiuni goale și neîmplinite.

Dezamăgirile și frustrarea au dus la un nou val de emigrare, de la un scrutin la altul. În ultimii trei ani, peste 300 de mii de cetățeni au părăsit țara, iar aproape un milion de moldoveni sunt în exil forțat.

Pe lângă provocările adaptării în străinătate, sunteți loviți chiar și de autoritățile de acasă. Se pare că actuala guvernare are o strategie ascunsă de umilire și izolare adiasporei noastre, de parcă ar încerca să vă facă să uitați definitiv de Moldova.

Iată doar câteva exemple recente ale acestor „realizări”: cetățenii moldoveni care muncesc peste hotare nu mai pot participa la programul „Prima Casă”, pentru că guvernarea, în mod intenționat, a modificat legea pentru ca să fiți excluși. Prin urmare, o treime dintre cetățeni au fost privați de drepturile lor legale, fiind tratați ca cetățeni de mâna a doua!

Mai mult, cei care muncesc peste hotare nu mai pot cheltui liber banii câștigați cu greu, deoarece acum trebuie să justifice proveniența lor. Ași vrea să-i văd pe acești politicieni cinici lucrând măcar o săptămână pe un șantier în Grecia sau Irlanda, ca să înțeleagă ce înseamnă munca grea, înainte să impună astfel de legi absurde!

Cetățenii noștri, apreciați pentru munca lor în Italia, Germania, Marea Britanie, Israel sau Rusia, câștigă bine acolo, dar, în fața băncilor moldovenești, sunt tratați ca cetățeni de mâna a doua sau chiar a treia. Nu au nicio șansă să obțină credite pentru a investi în propria lor țară.

Și asta fără să mai amintim că mulți dintre polițiștii și vameșii noștri văd în muncitorii migranți doar o oportunitate de a se îmbogăți.

Concluzia e clară: această guvernare face totul pentru ca voi să uitați definitiv de Moldova. Eu voi pune capăt acestei situații!

Nu mai putem împărți cetățenii Moldovei în clase distincte: cei din cercurile puterii și apropiații lor ca „privilegiați” și restul, considerați cetățeni de mâna a doua, care, departe de țară, luptă pentru a supraviețui, în ciuda abuzurilor și indiferenței guvernării.

Nu e nevoie de soluții complicate pentru a restabili dreptatea. Toate aceste inițiative ale Guvernului reprezintă încălcări grave ale drepturilor voastre fundamentale. Fiecare dintre ele atacă direct Constituția și legile noastre. De aceea, toate aceste măsuri represive vor fi anulate imediat, printr-un singur pachet legislativ! Terorizarea diasporei trebuie și va fi oprită!”.


Preluat de la: Unimedia.info