Acest lucru ar trebui să ajute la înțelegerea locului exact unde a dispărut Boeingul la 8 martie 2014.
La zece ani de la dispariția zborului MH370 al Malaysia Airlines, care rămîne unul dintre cele mai mari mistere ale aviației, ar putea exista o evoluție importantă în căutarea acestuia. Jurnalistul științific american și pilotul privat Jeff Wise a inițiat un nou experiment care ar putea ajuta la determinarea locației exacte a prăbușirii. Despre acesta scrie The Mirror.
Proiectul Finding MH370 va încerca să stabilească dacă avionul a ajuns într-adevăr în sudul Oceanului Indian prin plasarea unei replici a epavei avionului la locul probabil al prăbușirii. Wise va monitoriza de la distanță creșterea organismelor marine pe această epavă.
Jurnalistul crede că rezultatele experimentului său ar putea ajuta la o mai bună înțelegere a locului exact unde a dispărut avionul.
Cauza exactă a dispariției rămîne necunoscută, deși anchetatorii cred că devierea avionului de la traiectoria de zbor planificată a fost deliberată, ceea ce a condus la numeroase teorii ale conspirației, de la defecțiuni mecanice la intervenție umană deliberată.
De remarcat, epava era acoperită de scoici netede (Lepas anatifera), ale căror cochilii conțineau indicii chimice care ar trebui să furnizeze dovezi suplimentare privind locul în care s-a prăbușit avionul. S-a sperat că studiul creșterii acestor moluște va ajuta la identificarea locului exact în care s-a prăbușit avionul.
În iulie 2015, un flaperon de la avionul Boeing 777-200ER dispărut a fost găsit pe Insula Reunion, confirmînd prăbușirea acestuia. Cu toate acestea, cea mai mare parte a epavei și înregistratoarele de zbor nu au mai fost găsite.
Fiind primul fragment de aeronavă găsit, flaperonul a plutit în derivă cel mai puțin timp, ceea ce indică faptul că este cel mai util punct de date pentru modelarea derivației inverse.
Experimentul, sprijinit de National Oceanic and Atmospheric Administration, ar putea dezvălui noi indicii pentru continuarea unei investigații care s-a oprit după o căutare extinsă de peste 120 000 de kilometri pătrați.
Preluat de la: Noi.md