Va asigura diversificarea aprovizionării şi securitatea energetică pentru întreaga regiune a Balcanilor şi a Europei de Est.
Acesta prezintă interes strategic pentru România, în sensul diversificării surselor de aprovizionare cu gaze naturale și consolidării securității energetice. România va importa gaze din Grecia via Bulgaria, prin așa-numitul Coridor Vertical.
Terminalul are o capacitate maximă de regazificare de 5,5 miliarde m3/an. Aproape întreaga capacitate este deja rezervată pînă în 2030. Operatorul de transport de gaze Bulgartransgaz este acţionar cu 20 procente în cadrul terminalului. Pe lîngă compania bulgară, parteneri strategici și acționari sînt și companiile de gaze de stat grecești DEPA și DESFA, operatorul cipriot de petroliere GasLog Cyprus Investments Ltd și compania Elmina Kopelosou, inițiatoarea proiectului.
Volumele din terminal pot asigura aprovizionarea cu gaze naturale a Greciei, Bulgariei, României, Macedoniei de Nord, Serbiei, Moldovei, Ucrainei, precum şi a Ungariei şi Slovaciei, potrivit Radio România Actualități.
Instalația, concepută pentru a asigura gaz în mai multe țări europene, trebuia să fie operațională încă din luna aprilie, dar un defect tehnic care leagă platforma de gaz lichefiat la conducta de gaz a întîrziat lansarea acesteia cu aproape jumătate de an.
Din cauza acestor amînări, licitațiile organizate pe 1 iulie de România, Bulgaria, Ungaria și Ucraina pentru gazele de pe Coridorul Vertical de Gaze au eșuat. Erau licitații pentru capacitățile din punctele de interconectare, pe unde ar trebui, teoretic, să fie transportate gazele din Grecia.
Începerea operaţiunilor comerciale la terminal marchează, de asemenea, o etapă importantă pentru iniţiativa Coridorului Vertical de Gaze. În acest fel se consolidează şi mai mult rolul său în crearea unui hub pentru comerţul cu gaze naturale în Europa Centrală şi de Sud-Est, a menţionat Gastrade.
Preluat de la: Noi.md