‘Acest lucru se întâmplă deja’

Vaccinarea în România, cel puțin cea antigripală, ar putea deveni ceva la fel de banală precum mersul la farmacie. Și asta după ce, de anul trecut, există un protocol atât de compensare a vaccinului antigripal, care poate fi luat direct din farmacie, cât și o campanie prin care farmaciștii români sunt instruiți de personalul medical specializat pentru a putea administra vaccinul clienților.

  Dr. Alexandru Rafila amintește că, de anul trecut, România beneficiază de un sistem de compensare al vaccinurilor, iar cei care aleg să se vaccineze o pot face chiar și în unele farmacii, nu doar la cabinetul medicului de familie. „Până anul trecut, vaccinurile nu erau compensate deloc. Am trecut la un sistem de compensare, așa cum există în toate țările din Europa. Dacă numărăm dozele vândute și administrate, a scăzut puțin față de perioada în care vaccinurile erau distribuite prin intermediul medicilor de familie. În orice caz, nu a scăzut cu mai mult de 10% față de anul anterior, dar orice lucru nou trebuie să aibă și o perioadă de rodaj inițial. Cu siguranță, anul acesta numărul de persoane vaccinate va fi mai mare Încercăm pe de o parte să facem o comunicare pentru ca oamenii să se prezinte la medicul de familie și să primească rețeta prin intermediul căreia pot să achiziționeze gratuit vaccinul, iar pe de altă parte creștem accesibilitatea la vaccinare – acest lucru se întâmplă deja în anumite farmacii – pe măsură ce noi generații de farmaciști sunt instruiți de către medicii epidemiologi. O să intrăm într-un sistem în care o să fie foarte simplu de obținut și administrat vaccinul antigripal, fie la medicul de familie, fie la farmacie“, a explicat ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, la conferința „Noul sezon epidemic: cinci amenințări pentru Sănătate. Cum reacționăm?“, organizată de DC Media Group.

Mai multe vaccinuri sunt compensate, iar cetățenii trebuie doar să se prezinte la medicul de familie pentru a obține rețeta. Deși s-a observat o ușoară scădere față de anul anterior, medicul Rafila consideră că acest lucru se datorează lipsei de informare a populației cu privire la modalitățile de acces la vaccinare. În acest context, instituția pe care o conduce a inițiat campanii de informare și comunicare. Cât despre posibilitatea extinderii în farmacii și a vaccinării cu alte tipuri de vaccin, ministrul Sănătății a spus că „poate fi o posibilitate, dar nu m-aș referi la cele pediatrice, din Programul Național de Vaccinare, ci la vaccinările la adult“, a punctat Rafila, potrivit DC News.


Preluat de la: Timpul.md