„La 28 septembrie, curent, ora 17:00, s-a finalizat termenul de depunere a ofertelor de participare la licitație. Așadar, potrivit fazelor de desfășurare a procedurii, comisia de licitație s-a întrunit în ședință și prin decizia acesteia, s-a decis prelungirea termenului de depunere a cererilor de participare până la 19 octombrie 2024.
𝐂𝐚𝐥𝐞𝐧𝐝𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐚𝐜𝐭𝐮𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭 𝐚𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐜𝐞𝐬𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐥𝐢𝐜𝐢𝐭𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞:
22 octombrie 2024, ora 09:00 – Desfășurarea licitației Lot 1; ora 11:00 – Desfășurarea licitației Lot 2”, se menționează în comunicatul AIC.
La 9 septembrie, Aeroportul Internațional Chișinău a anunțat că prelungește termenul de depunere a cererilor de participare la licitația pentru locațiunea activelor neutilizate în scopuri operaționale destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages, până pe 30 septembrie.
Cea de-a treia licitație pe spațiile comerciale de la Aeroportul din Chișinău a fost suspendată pe data de 21 iunie, după decizia Curții Constituționale pe amendamentul lui Radu Marian.
Decizia a venit după ce pe 20 iunie 2024, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional amendamentul deputatului PAS Radu Marian, cu privire la majorarea termenului chiriei spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, votat în Parlament în luna mai 2024. Astfel, CC a admis sesizarea deputaților BCS și a decis că articolul 13 alineatele (41) şi (42) și pct. 261 din Anexa la Legea nr. 121 din 4 mai 2007 privind administrarea și deetatizarea proprietății publice este neconstituțional.
Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au contestat la Curtea Constituțională modificările făcute în luna mai de majoritatea PAS prin care a fost extins termenul contractului de închiriere a spațiilor comerciale în Aeroportul Chișinău de la 3 la 5 ani. Potrivit lor, amendamentul a fost votat în grabă, cu încălcarea normelor legale și fără a fi supus consultărilor.
Respectivul amendament a fost propus de șeful Comisiei pentru economie, deputatul PAS Radu Marian și anunțat public cu fast sub paravanul că „Aeroportul nu va putea fi privatizat”. Modificarea legislativă a avut, mai degrabă, scopul de a permite extinderea termenului de dare în arendă a spațiilor comerciale, a recunoscut ulterior Marian.
La rândul său, fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, și-a exprimat convingerea că Înalta Curte are tot temeiul pentru a declara anticonstituționale modificările făcute de majoritatea PAS, prin care a fost extins termenul contractului de închiriere a spațiilor comerciale în Aeroportul Chișinău de la 3 la 5 ani. La începutul lunii iunie, Nagacevschi a declarat că sesizarea depusă la CC de către deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor „are sorți de izbândă”.
Liderul liberal-democraților, Vlad Filat, i-a recomandat deputatului PAS, Radu Marian, să „nu mai vină cu declarațiile bombastice despre Aeroport, pentru a nu discredita funcția înaltă pe care o deține”. Asta după ce Marian a anunțat cu fast despre modificarea legii prin care Aeroportul nu va putea fi privatizat. „AIC nu a fost pasibil privatizării niciodată, pentru că e obiectiv strategic. Totul a avut un singur scop – modificarea termenului de la 3 la 5 ani de concesionare a spațiilor comerciale și ei vor merge mai departe cu această companie franceză”, a declarat Vlad Filat.
Pe 29 mai 2024, Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) a anunțat inițierea unei noi licitații publice pentru spațiile comerciale. Se întâmplă, după ce două tentative de organizare a licitației au eșuat.
ASP a propus ca o nouă licitație să se organizeze cu schimbarea condițiilor, având în vedere că în ultima etapă a licitației anterioare, a depus actele doar o singură companie. Între timp, deputatul PAS Radu Marian a venit cu un amendament prin care s-a extins termenul de arendare a spațiilor comerciale de la 3 la 5 ani, deși, anunțul inițial al guvernării era despre faptul că „Aeroportul nu va putea fi privatizat”.
La 17 aprilie 2024, licitația de la Aeroport privind închirierea spațiilor comerciale a fost sistată, din nou. Potrivit unui comunicat emis de Aeroportul Internațional, Lagardere nu a prezentat toate documentele justificative, pentru a se califica în etapa finală.
Aeroportul Internațional Chișinău a anunțat, pe 25 martie 2024, că prelungește termenul de desfășurare a Licitației Publice pentru spațiile comerciale cu încă 3 săptămâni. Asta după ce doar o companie, Lagardere, a depus dosarul până la expirarea primului termen stabilit.
Autoritatea Proprietăți Publice și Aeroportul Chișinău a anunțat, pe 18 ianuarie 2024, că a scos la licitație spațiile din zona Travel Retail & Food din incita Aeroportului Internațional Chișinău, cunoscute ca Zona Sterilă și Zona Duty Free.
Anunțul a stârnit un val de acuzații, iar licitația s-a lăsat cu scandal.
Mai multe persoane au afirmat că licitația privind transmiterea spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău ar fi trucată, iar caietul de sarcini ar fi fost scris în favoarea unei companii franceze.
Acuzațiile au fost respinse de către reprezentanții PAS, însă Olesea Stamate, deputat PAS, a declarat că s-ar simți deranjată dacă această companie ar câștiga licitația, deoarece astfel s-ar confirma zvonurile de până acum.
Andrei Spînu a afirmat că scandalul din jurul licitației de la Aeroport este generat de grupul criminal Șor. „Eu nu am nicio treabă cu compania despre care se vorbește. Să fie clar”, a declarat ministrul.
Într-un final, prima licitație a fost anulată, pe motiv că ar fi fost „sabotată”, iar Guvernul a anunțat noi termene pentru a da în chirie spațiile comerciale din Aeroport.
În februarie 2024, Igor Dodon declara că „licitația cu strigare de la Aeroportul Internațional Chișinău este o schemă nouă, marca Andrei Spînu”. Fostul șef de stat menționa că „ceea ce face actualul vicepremier este lipsit de inteligență, obraznic, flagrant și lipsit de scrupule”.
Preluat de la: Unimedia.info