Ion Roșca: ”Stejarul lui Ștefan cel Mare a dat și roade din care urmează să fie plantați alți stejari”

Potrivit lui Ion Roșca, director Grădina Botanică Națională „Alexandru Ciubotaru” din Chișinău, a fost finalizată penultima etapă de revigorare a copacului, notează Noi.md cu referire la moldovenii.md

”Ne află la stejarul lui Ștefan cel Mare la momentul actual sîntem la penultima etapă a reconstrucției ecologice a acestui exemplar. Noi am efectuat lucrările sanitare, am înlăturat toate ramurile care erau uscate, am efectuat mai multe tratamente de asanare a stării de sănătate la exemplarul respectiv. Totodată am scos partea de ciment care era cimentată conform spuselor localnicilor circa 20 de ani în urmă, într-un mod ne-ecologic dar și după aspectul decorativ și estetic nepotrivit. După ce am scos partea de beton au urmat mai multe tratamente de înlăturare a patogenilor care erau în interiorul arborelui. Deja erau începute și procesele de putrefacție, erau diferiți dăunători care deja mîncau din lemn atît din țesuturile vii, cît și din cele necrotizate. În urma mai multor prelucrări noi am înlăturat acest impediment după care locuitorii satului în urma recomandărilor care le-am dat au umplut acest gol cu lut cu paie și au făcut o așa zisă clacă moldovenească unde toți împreună au venit și le-au dat o mîină de ajutor chiar și sătenii care sînt plecați în afara țării. Cu soluție și pe baza unui clei organic punem ultimul strat și cumva plombăm lutul și paiele care sînt înăuntrul arborelui pentru a-i păstra nivelul de umiditate, să fie uscat și ca să nu intre apă și să nu spele această plombare. Aceasta ar fi o ultimă etapă din plombarea acestui copac, urmează doar poate niște lucrări în primăvară cînd vom administra substanțe de ridicare a imunității arborelui”, a declarat Roșca.

Totodată, directorul Grădinii Botanice a menționat că în acest an copacul a dat și roade din care urmează să fie plantați alți stejari.

”Noi pe parcursul anului curent am administrat de mai multe ori îngrășăminte minerale organice pentru a-i ridica nivelul de imunitate și pentru a-i accentua particularitățile biologice de creștere și dezvoltare, pentru a-l însănătoși într-un fel și în partea exterioară dar și sistemul radicular ca arborelui să îi oferim o viață cît mai îndelungată. Anul acesta ne bucură cu o roadă foarte bogată de ghindă, care va fi colectată și semănată pentru a genera următoarele generații de stejărei. O să le sădim în cadrul pepinierii din cadrul Grădinii Botanice”, a mai spus Ion Roșca.

Stejarul este revigorat cu sprijinul moldovenii.md


Preluat de la: Noi.md