Suveranitatea în secolul XXI. Moldova în vizor

La inițiativa societății civile, în Moldova a avut loc conferința V internațională „Europa în secolul XXI. Suveranitate. Reconștientizare”, la care au participat experți din Elveția, Franța, Marea Britanie, Moldova și alte țări. Publicăm principalele concluzii ale experților.

Suveranitatea țărilor mici

Vorbind despre dimensiunile interne și externe ale suveranității Republicii Moldova, experta moldoveană-elvețiană Ecaterina Cojuhari a subliniat, că economia țării este unul dintre principalii piloni ai suveranității: „Procesul de integrare europeană a Republicii Moldova poate părea destul de reușit din exterior. Dar problemele economice actuale, creșterea datoriei externe a țărilor din zona euro, trecerea UE la dezvoltarea complexului militar-industrial prin reducerea programelor sociale nu ne permit să mizăm pe deplin pe faptul, că integrarea Moldovei în UE va contribui la dezvoltarea progresivă a economiei sale și la creșterea nivelului de trai în țară. Transformarea din ce în ce mai mare a modelului lumii unipolare într-un format multipolar și deschiderea oportunităților economice ridică întrebarea: de ce Moldova privește doar într-o singură direcție și nu dezvoltă relații cu diferite centre de putere, inclusiv SCO, BRICS etc? ”

De asemenea, unul dintre pașii importanți pentru consolidarea suveranității Moldovei ar putea fi o politică de sprijin activ pentru neutralitate și dialog deschis cu Tiraspolul. Este important ca Moldova să se concentreze pe soluționarea problemei transnistrene exclusiv prin mijloace pașnice prin reluarea activității formatelor multilaterale, care și-au dovedit eficiența. În același timp, este important de evitat exemplul negativ al Ucrainei, care a refuzat să țină cont de opinia unei părți din populația care locuiește în estul țării. „Experiența Elveției multinaționale și multilingve, care este în afara UE și NATO, dar a stabilit o interacțiune reciproc avantajoasă cu aceste asociații, fără a-și compromite neutralitatea, inspiră. Prin urmare, menținerea statutului suveran, neutru și nealiniat al Republicii Moldova este o garanție a securității și dezvoltării economice a țării, precum și principala condiție pentru păstrarea integrității teritoriale a acesteia”, este convinsă Ecaterina Cojuhari.

Cum putem apăra suveranitatea?

În opinia expertului moldovean în economie și politică Serghei Banari, suveranitatea este supremația și independența puterii de stat în ​​interiorul societății, dar și în exteriorul ei, independența față de statele străine. Cu toate acestea, acum sunt folosite în mod activ tot felul de instrumente pentru a submina sau distruge suveranitatea, cum ar fi: o clasă conducătoare coruptă; luarea deciziilor nu în baza intereselor economice, ci a intereselor politice; venirea la putere a oamenilor, popularitatea cărora este rezultatul unei campanii de PR și nu a experienței, realizărilor și rezultatelor; înlocuirea conceptelor, privarea poporului de suveranitatea culturală și mentală; rescrierea istoriei și privarea poporului de suveranitatea istorică; PR este atunci când amenințările și temerile fictive sunt create pentru a bloca creierul oamenilor pentru manipulare. „Care este condiția fundamentală pentru formarea unei națiuni și întărirea suveranității? Responsabilitate personală de jos în sus”, este sigur Serghei Banari.

În cadrul conferinței experții companiei de consultanță Intellect Group Jan Lisnievschii, și doctorul în științe politice Nikolai Țveatcov, au organizat o proiecție închisă a rezultatelor sondajelor publice privind situația politică și economică din Republica Moldova. De exemplu, la întrebarea „Cu ce ​​gen de film ați compara situația actuală din Moldova?”, cetățenii republicii au răspuns: „Filme de groază – 42,2% și aproximativ câte 20%– thriller și dramă”.

Un interes deosebit a trezit raportul doctorului în științe politice din Moldova Anatolii Tcaci despre modul în care se desfășoară treptat procesul „de-neutralizării” Moldovei și reducerea suveranității acesteia. A fost prezentată o strategie, susținută de fapte, din care forțele occidentale și-au dat seama că discuția despre aderarea la NATO este inacceptabilă pentru societatea moldovenească și au început să promoveze cooperarea bilaterală cu o serie de țări membre NATO, care să acționeze nu în numele Alianței, ci în nume propriu. La mai puțin de o lună de la prezentarea Strategiei de Securitate a Moldovei 2023, la 8 noiembrie 2023, Ministerul Apărării al Moldovei și Ministerul Forțelor Armate Franceze au anunțat semnarea unui acord de cooperare, care prevede și „controlul și managementul spațiului aerian al Moldovei„ .Un acord militar similar a fost semnat în scurt timp între UE și Moldova, apoi între România și Moldova. „Procesul de întărire accelerată a potențialului sistemului de securitate și apărare al Republicii Moldova, ales de conducerea țării ca imperativ strategic, nu corespunde intereselor naționale și alegerii suverane a poporului moldovenesc”, spune Anatolii Tcaci. Sistemul de securitate al Moldovei, bazat pe neutralitatea permanentă și recunoscută internațional cu garanții de securitate, este singurul imperativ strategic creativ. Principalul argument în favoarea lui este că neutralitatea Republicii Moldova corespunde intereselor naționale fundamentale sau vitale, iar refuzul pune sub semnul întrebării existența țării”.

Conferința internațională „Europa în secolul XXI. Suveranitate. Reconștientizare” a provocat discuții aprinse între jurnaliști, politicieni și experți. Desfășurată sub egida „Platformei de Securitate Moldova”, conferința a avut loc pe 10 și 11 septembrie la Chișinău cu sprijinul Intellect Group, AxisMundi.Switzerland și Spero-Moldova.

Maria Cebanu


Preluat de la: Noi.md