Donald Tusk dă vina pe castori pentru inundațiile grave din Polonia. Expertii îl contrazic: Acuzațiile sunt „absurde”

În cadrul unei reuniuni recente a echipei de criză, Tusk a declarat că siguranța barajelor și digurilor este amenințată de castori. Animalele își creează propriile baraje pentru a-și face o casă confortabilă pentru familiile lor, protejându-se în același timp de prădători – dar, potrivit unor cercetători, cu care Tusk pare să fie de acord, aceste baraje pot deteriora malurile râurilor, pot slăbi digurile prin scormonire și pot provoca o acumulare de apă. 

„Uneori trebuie să alegeți între dragostea pentru animale și siguranța orașelor, a satelor și stabilitatea digurilor”, a declarat Tusk, adăugând că infrastructura trebuie apărată de castori și că guvernul va permite orice acțiune, în limitele legii, împotriva castorilor pentru a proteja digurile. „Faceți orice trebuie să faceți, voi apăra aceste decizii. Digurile sunt o prioritate absolută astăzi”, a declarat Tusk.

 Precipitațiile excepționale din septembrie au dus la inundații devastatoare în Europa Centrală. Cel puțin 16 persoane și-au pierdut viața din această cauză, iar orașele din Republica Cehă și Polonia au fost evacuate, drumurile închise și evenimentele anulate. 

Andrzej Czech, biolog de mediu și expert în castori, a declarat că observațiile lui Tusk sunt „absurde” și că guvernul de la Varșovia folosește castorii în scopuri „pur politice”.

 „Acest lucru a fost anunțat doar pentru a dovedi că guvernul a găsit un țap ispășitor eficient și rapid pentru inundații”, a declarat Czech pentru POLITICO. Î

n plus, vânătorii și fermierii reprezintă un lobby puternic pentru unul dintre partenerii de coaliție ai lui Tusk, Partidul Popular Polonez (PSL), conservator în domeniul agrar, a declarat Czech.

 „Fermierii sunt de obicei împotriva castorilor, deoarece aceștia inundă uneori câmpurile și culturile”, a continuat biologul, adăugând că „doar 2 % din siturile castorilor” sunt problematice. 


Preluat de la: Unimedia.info