Copiii încă în spital, iar ANSA deshide cantina: Anchetă cu final bizar pe intoxicația în masă de la „Aristotel”: Ce arată rezultatele

„În urma suspiciunii la toxiinfecție alimentară, de la liceului „Aristotel”, unde 65 de elevi și un angajat al instituției de învățământ au prezentat semne clinice de boală, majoritatea fiind spitalizați sau sub tratament ambulator, inspectorii ANSA au inițiat un control inopinat la operatorul din domeniul alimentar, responsabil de alimentația copiilor în incinta cantinei liceului.

În limitele competențelor funcționale, inspectorii au prelevat probele diurne și probe de apă potabilă existente la unitate, în vederea determinării indicilor microbiologici, potențiali declanșatori ai toxiinfecției alimentare.

Astfel, conform rezultatelor investigațiilor de laborator, obținute la data de 23.09.2024, în produsele alimentare nu au fost identificate microorganisme patogene care ar putea provoca toxiinfecții alimentare.

Menționăm că, în urma unor proceduri de dezinfecție și igienă recomandate de către ANSA și obținerea unor rezultate conforme la calitatea dezinfecției, cantina din incinta instituției își va putea relua activitatea”, comunică ANSA.

În context, instituția reamintețște operatorilor din domeniul alimentar că responsabilitatea privind siguranța alimentelor le revine, în exclusivitate.

„Solicităm, insistent, agenților economici din domeniu:

Copiii de la Liceul „Aristotel” din capitală, internați în spital după intoxicația în masă, încă nu au fost externați, anunță șeful-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială a Primăriei. În context, primarul Ion Ceban a ținut să reamintească faptul că instituția de învățământ nu se află în subordinea municipalității, ci a Ministerului Educației.

La 19 septembrie, Ministerul Sănătății a informat despre un caz de toxiinfecție alimentară în grup la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din municipiul Chișinău. 65 de elevi din clasele a X-XII-a și un angajat al instituției de învățământ au prezentat semne clinice de boală. Majoritatea elevilor au fost depistați activ. Drept urmare, 20 de elevi și angajatul instituției au fost internați pentru tratament specializat: 14 copii și angajatul liceului la IMSP Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, iar 6 copii la IMSP Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, inclusiv un copil în secția de reanimare.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a venit cu mai multe precizări pe acest caz. Responsabilii au declarat că au inițiat o anchetă, iar cantina din instituție a fost închisă până la finalizarea investigațiilor.

Totodată, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Primăriei Chișinău a informat că Liceul Teoretic Republican „Aristotel” nu se află în subordinea DGETS și nu este deservită de combinatele alimentare gestionate de Direcție, precizând că instituția de învățământ se află în subordinea Ministerului Educației și Cercetării.

Infecția cu norovirus a fost cauza intoxicării elevilor de la Liceul „Aristotel” din Chișinău, au confirmat, pentru UNIMEDIA, reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Totodată, starea elevilor spitalizați se îmbunătățește.


Preluat de la: Unimedia.info