Pînă atunci aceștia își suspendă manifestațiile. Protestele agricultorilor continuă deja a treia zi, după ce Parlamentul a aprobat legea cu privire la măsurile de sprijin acordat fermierilor, în urma secetei din acest an. Cu toate acestea, agricultorii menționează că legea nu este funcțională și este valabilă pentru un termen limitat.
„Ce ne ajută pe noi că ne-au oprit datoriile pe șase luni, dar peste șase luni eu ce fac, ajung la situația de astăzi înapoi, fiindcă în aceste șase luni eu nu am roadă de strîns, e agricultură nu e magazin care vinde. Perioada trebuie să fie de cîțiva ani, fiindcă următorii ani eu am alte cheltuieli, alte credite ca să lucrez mai departe”, a spus agricultorul Petru Răcilă.
„Această lege se reflectă doar pentru datoriile anului 2024. Furnizorii de imputuri au spus clar, noi nu executăm fermierii pentru datoriile anului 2024, noi avem probleme cu datoriile pentru anii 2022, 2023 și problema cea mai mare este că nu este de ajuns să promulge această lege, această lege trebuie să fie exact ca în România, urmată de mecanisme clare”, a menționat Sergiu Stefanco, fermier.
Reprezentanții Forței Fermierilor susțin că legea trebuie modificată după solicitările lor, susține reprezentantul asociației, Ion Plămădeală.
„O să insistăm ca să fie întoarsă înapoi în Parlament, să fie supusă discuțiilor publice cu agricultorii, cu furnizorii de inputuri cu toți cei care sînt implicați în lanțul valoric. Ce înseamnă șase luni, șase luni se împlinesc în martie, aprilie. Cînd trebuie să ieșim în cîmp atunci vin toți și ne execută, iată care este situația. Dacă să ne uităm la vecinii noștri ce au făcut ei au pus-o pe un an de zile”, afirmă Ion Plămădeală.
Preluat de la: Noi.md