Cum se va desfășura anul acesta Ziua Națională a Vinului în Moldova

Organizatorii pregătesc în acest an mai multe surprize și noutăți pentru vizitatori. Aceștia vor putea descoperi la eveniment vinuri consacrate, care au adus medalii la competițiile internaționale, dar și vinuri din noua roadă și lansări de noi produse.

Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, a declarat astăzi la o conferință de presă că vinul este cartea de vizită a Republicii Moldova. „Oriunde am merge, despre Moldova se vorbește ca despre o țară producătoare de vinuri de înaltă calitate și asta se datorează muncii producătorilor noștri de vinuri. În spatele vinului stă o muncă enormă. Festivalul Vinului este un eveniment unic în lume”, a afirmat Vladimir Bolea.

Vicepremierul a invitat toți cetățenii și oaspeții țării noastre să vină la Festivalul Național al Vinului, să discute direct cu producătorii de vinuri, dar totodată, să viziteze și vinăriile din țara noastră, porțile cărora vor fi deschise pentru vizitatorii care vor dori să vadă cum este produs vinul de calitate.

Totodată, Vladimir Bolea a adăugat că i-a invitat la Festivalul Național al Vinului pe Comisarul european pentru agricultură și pe miniștri ai Agriculturii din România și din statele baltice.

„Anul acesta venim cu mai multe noutăți. În primul rînd venim cu un slogan, brand de țară nou și anume „Wine of Moldova. Unexpectedly Great/Vinul Moldovei. Uimitor de Bun”. Acesta este un mesaj care vine să consolideze și să arate impactul între tradiții și inovație, prin care noi dorim să cristalizăm tot ce are Republica Moldova mai bun, inclusiv produse vitivinicole și totodată vinurile noastre să concureze nu doar pe piața locală, ci și pe piața internațională, unde noi exportăm peste 85 la sută din vinuri”, a spus Ștefan Iamandi.

Potrivit șefului de ONVV, pînă în prezent au fost înregistrați 99 de vinificatori care vor participa la eveniment, ceea ce potrivit lui, este un număr record. „An de an, numărul participanților tot crește. Dacă am început cu circa 40 de vinificatori acum zece ani, atunci acum avem 99. Nu este exclus că la Ziua Vinului vor fi peste 100 de participanți, întrucît înregistrarea continuă. Asta demonstrează faptul că sectorul vitivinicol se dezvoltă, este un sector unde există un potențial enorm”, a spus Ștefan Iamandi.

Pe lîngă evenimentele organizate în centrul capitalei, cetățenii vor avea posibilitatea să meargă și la vinăriile din țara noastră, care își vor deschide porțile pentru vizitatori. Aceștia vor avea posibilitatea să descopere zona producerii, să simtă aroma mustului proaspăt, să guste tulburelul și bucatele tradiționale moldovenești.

Totodată, în zilele de 5 și 6 octombrie, pasagerii care vor ateriza pe Aeroportul Internațional Chișinău vor primi în dar o sticlă de vin și o invitație de a participa la Ziua Națională a Vinului.

Evenimentul este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, cu sprijinul partenerului strategic Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Moldova și Fondul American pentru Întreprinderi Ucraina-Moldova (UMAEF – Ukraine-Moldova American Enterprise Fund). Parteneri instituționali sînt Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Ministerul Culturii.

Festivalul Vinului din Moldova, ulterior denumit oficial „Ziua Națională a Vinului”, s-a desfășurat pentru prima dată în anul 2002. Tradițional, evenimentul are loc în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău și la vinăriile din țară, în primul weekend din luna octombrie, după recoltarea strugurilor. Festivalul celebrează tradițiile bogate ale vinificației în Moldova, care datează din secolul al XV-lea. Scopul manifestării constă în promovarea și consolidarea imaginii țării noastre ca un important stat vitivinicol, asigurarea suportului pentru dezvoltarea sectorului, cunoașterea produselor vinicole, facilitarea procesului de includere a Moldovei pe traseele internaționale turistice ale vinului, atragerea investitorilor și turiștilor, sporirea consumului intern de băuturi de înaltă calitate, familiarizarea cu obiceiurile, cultura și tradițiile populare.

Potrivit statisticilor, peste 2% din podgoriile de viță-de-vie din lume sînt situate pe meleagurile Moldovei. Republica Moldova se află printre primele 20 de țări producătoare de vinuri, fiind și un exportator important din întreaga lume. Industria vitivinicolă reprezintă una dintre ramurile-cheie ale economiei țării noastre. Vinurile moldovenești sînt importate de peste 70 de țări din diferite colțuri ale lumii.


Preluat de la: Noi.md