Acest mic locuitor al recifului de corali se caracterizează printr-o expresie facială unică și nemulțumită care a atras atenția cercetătorilor.
În ciuda dimensiunii sale modeste de mai puțin de doi centimetri lungime, peștele pitic are un aspect amenințător datorită colților săi mari și a expresiei feroce. Lucia Pombo-Ayora, care a dat peștelui acest nume atît de neobișnuit, a remarcat: „Expresia sa amenințătoare și colții îi dau un aspect înfiorător pentru un pește atît de mic. În lumea sa, el este probabil un prădător groaznic”.
Culoarea sa de un roșu aprins îl ajută să se strecoare în mediul înconjurător pe recifele de corali, unde se ascunde printre algele roșii. ”Morocănosul” trăiește în crăpăturile și găurile din recife, vînînd nevertebrate mici pe care le prinde cu colții săi mari. Din cauza rarității și a stilului său de viață secret, specia a trecut neobservată pînă nu demult.
Primele exemplare au fost găsite în largul coastei Farasan din Arabia Saudită și, ulterior, lîngă Thuwal, în Marea Roșie. Cercetătorul Victor Nunes Peinemann, care a descoperit pentru prima dată specia în timpul unei expediții, a crezut inițial că este vorba de peștele pitic Sueviota pyrios, cunoscut într-un singur exeplar din 1972. Cu toate acestea, o examinare mai atentă a arătat că este vorba de o specie complet nouă.
„Descoperirea unor specii noi evidențiază biodiversitatea uriașă a Mării Roșii. Dar este și alarmant, deoarece multe specii ar putea dispărea înainte ca noi să le studiem”, explică Peinemann.
Preluat de la: Noi.md