Multimiliardarul născut în Rusia a spus că investigaţia asupra aplicaţiei a fost surprinzătoare, deoarece autorităţile franceze au avut acces la o „linie fierbinte” la a cărei creare el a ajutat şi ar fi putut contacta oricînd reprezentantul Telegram pentru UE. „Dacă o ţară este nemulţumită de un serviciu de internet, practica stabilită este de a începe o acţiune legală împotriva serviciului în sine”, a scris el.
„Folosirea legilor din era pre-smartphone-ului pentru a acuza un CEO de infracţiuni comise de terţi pe platforma pe care o administrează este o abordare greşită”, consideră Durov. Telegram, a spus el, nu a fost perfect, dar a negat orice abuz asociat cu aplicaţia. „Dar afirmaţiile din unele mass-media că Telegram este un fel de paradis anarhic sînt absolut neadevărate”, a scris Durov, care a adăugat: „În fiecare zi eliminăm milioane de postări şi canale dăunătoare”.
Durov, acum cetăţean francez, a fost reţinut la sfîrşitul lunii trecute în Franţa, pe fondul unei investigaţii privind infracţiunile legate de imaginile de abuz sexual asupra copiilor, traficul de droguri şi tranzacţiile frauduloase asociate cu aplicaţia.
El a fost acuzat de justiţia franceză pentru că ar fi permis activităţi criminale în aplicaţia de mesagerie, dar a evitat să fie ţinut în închisoare înainte de judecarea cazului său, achitînd o cauţiune de 5 milioane de euro. A fost eliberat cu condiţia să se prezinte la o secţie de poliţie de două ori pe săptămînă şi să rămînă în Franţa.
Acuzaţiile împotriva lui Durov includ complicitate la răspîndirea de imagini sexuale cu copii şi mai multe alte presupuse încălcări comise de aplicaţia de mesagerie. Arestarea sa surpriză a a atras atenţia asupra responsabilităţii penale a Telegram, aplicaţia populară cu aproximativ 1 miliard de utilizatori, şi a generat dezbateri asupra libertăţii de exprimare şi a cenzurii guvernamentale.
În prezent, în acest dosar sînt vizate persoane neidentificate, suspectate de complicitate în mai multe infracțiuni cibernetice.
Preluat de la: Noi.md