Unde duc visele
Vorbind despre oportunitatea obținerii unei a doua cetățenii, oamenii tind să vadă doar beneficii. Ele există, cu siguranță. În special, dubla cetățenie vă permite să călătoriți și să trăiți mai liber în două sau mai multe țări. Acest lucru este cu adevărat benefic pentru cei, care doresc să trăiască, să lucreze sau să se pensioneze în străinătate.
Cetățenia dublă permite achiziționarea, deținerea sau păstrarea proprietăților imobiliare într-o altă țară, cu mai puține probleme. Acest lucru poate fi util, deoarece multe state au restricții privind proprietatea asupra terenurilor. Moldova, de altfel, este și ea printre ele.
Primul val de restabilire sau obținere a celei de-a doua cetățenii de către moldovenii ce aparțin minorităților naționale s-a format din dorința de a menține legături culturale puternice cu țările strămoșilor. Bulgarii, ucrainenii, rușii și românii născuți în țara noastră au fost motivați de dorința de a transmite copiilor o a doua cetățenie, pentru a-i ajuta să se conecteze cu patrimoniul și să se bucure de avantajele ambelor țări.
Unele țări le oferă cetățenilor sisteme educaționale și de sănătate de calitate înaltă. Ca dublu cetățean, poți accesa aceste beneficii la prețurile aplicabile cetățenilor țărilor respective. Adesea, diferența este chiar semnificativă.
Și totuși, dacă începeți o conversație despre obținerea unei a doua cetățenii cu un avocat competent, acesta vă va sugera să cugetați bine dacă se merită. În special, oamenii de afaceri vor fi avertizați că pot fi supuși dublei impuneri, adică veniturile lor vor fi impozitate în ambele țări de cetățenie. Iar aceasta este o povară financiară semnificativă.
Respectarea legilor și reglementărilor din două țări, în general, poate fi complexă și consumatoare de timp. Trebuie să depuneți declarații fiscale, să vă înregistrați la Asistența Socială și să vă actualizați pașapoartele. În plus, un șir de state au amenzi pentru neîndeplinirea obligațiilor civile. De exemplu, în Austria, Australia, Belgia, Bulgaria, Brazilia, Grecia, Egipt, Luxemburg, Turcia și în alte țări, sunt aplicate amenzi pentru neprezentarea la alegeri. Astfel de amenzi pot apărea și în țările vecine, despre care bipatrizii din aceste state s-ar putea să nu știe.
Recent, în Moldova mulți și-au dat seama de încă un dezavantaj semnificativ al statutului de bipatrid: bărbații sunt supuși cerințelor privind serviciul militar în ambele țări. Din acest motiv, deținătorii de cetățenie ucraineană evită astăzi să viziteze statul vecin, chiar dacă au nevoie pentru afaceri sau din cauza unor probleme familiale importante.
De asemenea, s-a dovedit că a avea o a doua cetățenie nu este deloc o protecție în perioadele de instabilitate politică și agravare a problemelor de securitate. Multe țări, după cum se dovedește, pot restricționa cu ușurință călătoriile sau pot interzice intrarea cetățenilor – nu numai ai altor state, ci și ai lor.
Acum – iată și precedentul cu Pavel Durov.
Dosarul miliardarului
Fondatorul rețelei VK și a aplicației mobile Telegram are patru cetățenii: Rusia, Saint Kitts și Nevis, Emiratele Arabe Unite și Franța. Dar acest set nu numai că nu a protejat miliardarul și investitorul de cea mai tare acuzație din istoria rețelelor sociale, da i-a creat probleme suplimentare.
Voi aminti, că se încearcă aducerea lui Pavel Durov în fața justiției ca complice la infracțiunile comise de utilizatorii Telegram: de la pornografia infantilă la traficul de droguri. El a fost reținut pe 24 august în cadrul anchetei, desfășurate din 8 iulie de departamentul francez criminalitate cibernetică împotriva unor persoane neidentificate. Se susține, că identificarea lor nu este permisă de regulile Telegram, care creează condiții favorabile criminalității. Aceasta este esența lungii liste de acuzații aduse lui Durov.
Dezbaterea despre aceea, dacă în urma presiunilor asupra directorului executiv al companiei, aplicația va deschide agențiilor de aplicare a legii accesul la datele personale ale utilizatorilor, a captat întreaga lume. Nu numai pentru că fiecare al optulea locuitor al planetei folosește Telegram, sau pentru că acum zece ani el a părăsit Rusia din cauza acelorași solicitări din partea oamenilor legii. Fapt că, dacă Durov renunță la principiul de nezdruncinat al companiei sale – protejarea confidențialității utilizatorilor – afacerea lui, munca vieții sale, își va pierde avantajele și, de fapt, se va risipi.
E de menționat, că însăși compania lui Pavel Durov este situată în Dubai. În Franța, Telegram nici măcar nu a încercat să prindă rădăcini, în ciuda rugăminților președintelui Emmanuel Macron, așa cum scrie presa franceză. Din a.2017, biroul corporației este situat într-una dintre zonele economice libere din Dubai – datorită condițiilor bune pentru dezvoltarea tehnologiei și a unui regim fiscal favorabil. Omul de afaceri a primit chiar și cetățenia Emiratelor Arabe Unite înaintea celei franceze. Cu toate acestea, fiecare țară îl consideră pe titularul cetățeniei multiple doar ca cetățean al său, ceea ce înseamnă că respectarea legii într-o țară nu contează în cealaltă. Astfel, deși Durov își administrează afacerea în Emiratele Arabe Unite, în Franța se încearcă tragerea lui la răspundere penală conform legii acestei țări.
Și Rusia, și Emiratele Arabe Unite încearcă să-și apere cetățeanul, dar eforturile lor nu au niciun efect. Deținerea cetățeniei franceze nu permite nici absolvirea lui Durov de acuzațiile care ar fi imposibile într-o altă țară, nici transferarea procesului într-un alt stat.
Cazul Durov a știrbit convingerea că cetățenia dublă sau multiplă deschide ușa spre noi oportunități de afaceri, investiții libere și beneficiile acordurilor comerciale și economice.
Plus cu minus egal minus
Astăzi, puțini oameni cred că cetățenia este o instituție unică. Pe de o parte, aceasta este una dintre componentele construcției statutului juridic al unei persoane fizice; pe de altă parte, este un factor determinant în relațiile juridice stabile dintre un cetățean și stat. Există o a treia componentă: instituția cetățeniei este esențială pentru dezvoltarea statului și este una dintre condițiile de creștere a nivelului de coeziune a națiunii, de dezvoltare a patriotismului, a unei mai mari încrederi a oamenilor în autorități, a activității cetățenilor în dezvoltarea statului lor și a statului în protejarea cetățenilor săi.
Asemenea afirmații, însă, azi pot provoca doar un zâmbet. A avea două, sau chiar trei sau patru pașapoarte a fost mult timp prezentat drept cea mai avantajoasă poziție din viață. A fi mândru că ai o singură cetățenie, dacă nu este americană sau, de exemplu, germană, este cel puțin ciudat.
Putem vorbi mult timp despre cauze. Poate că principala este globalizarea. Țările și societățile au devenit la un moment dat interconectate, granițele de stat au slăbit, aspirațiile de integrare s-au intensificat, iar domeniul de aplicare a normelor juridice internaționale s-a extins la relațiile juridice care erau considerate în mod tradițional afaceri interne ale fiecărui stat suveran.
În același timp, societățile moderne au, de regulă, o componență etnică multinațională. Acest lucru se vede clar în Moldova, dar Marea Britanie, Franța, Țările de Jos și Belgia sunt la fel de diverse. Istoria, factorii politici, creșterea migrației, procesele culturale și religioase și-au făcut treaba.
Sub influența proceselor de globalizare și integrare interstatală, s-au produs schimbări semnificative în legislația privind cetățenia unui număr de state, au fost introduse excepții de la regulile generale și acum cetățenia este un instrument de adaptare la noile realități, o modalitate de a asigura viitorul și un indicator al spiritului de întreprinzător.
Consecințele-s cumplite. Aceasta nu este doar o reducere periculoasă a populației unui șir de țări: depopulate fiind, astăzi țări ca România, Bulgaria și Estonia sunt nevoite să desfășoare campanii masive de atragere a muncitorilor și specialiștilor. Mult mai rău este faptul, că scade capacitatea și dorința societății de a-și apăra statul. Este mai ușor să pleci, să profiți de cetățenia paralelă, da nu să lupți pentru o viață bună în țara ta: să obții o guvernare bună, să ceri supremația legii și echitate, să-ți aperi dreptul la sănătate și educație, suveranitatea și independența.
Oare în altă situație conducătorii Republicii Moldova, judecătorii Curții Constituționale și alți înalți demnitari ar putea avea o a doua cetățenie? În țările spre care se orientează Moldova acest lucru este interzis prin lege, în caz contrar se consideră trădare. Totuși, nu acordăm importanță acestui lucru, iar societatea, cu o rezistență minimă, aproape inerțială, înghite manipulările legilor și ale Constituției, acceptă tacit ca ideologia de partid să fie prezentată ca prioritate națională, iar interesele înguste să stabilească norme și reguli morale.
De altfel, interesele nu-s întotdeauna înguste. România, care a început să elibereze masiv cetățenia , a reușit să-și mai adauge un loc în Parlamentul European, unde numărul deputaților din țările UE este repartizat proporțional numărului de cetățeni. Acest lucru i-a fost prezentat Moldovei ca un avantaj absolut – acum republica care aspiră la UE va avea și mai mulți avocați pe coridoarele puterii europene. Deocamdată însă beneficiile-s opuse.
Atitudinea de consumator față de cetățenie a creat cele mai bune condiții pentru decăderea instituțiilor legale, uzurparea puterii, utilizarea practicilor dictatoriale și autoritare în guvernare, experimente dezastruoase asupra economiei, concesii politice și predarea bunurilor publice. Libertățile în Moldova au devenit o expresie goală, iar drepturile au devenit o imitație și un motiv de batjocorire a demnității și idealurilor.
Iluzia securității, căpătată în urma obținerii cetățeniei duble și multiple, pune locuitorii Moldovei în fața riscului de a pierde istoria, tradiția, memoria și chiar țara. Acest lucru îl înțeleg cei care încearcă să se întoarcă în patria lor și să creeze o afacere aici. Cei care lucrează acasă, mulțumindu-se cu posibilitățile largi ale pașaportului moldovenesc, care oferă oportunități destul de extinse de călătorie în jurul lumii. Cei care pun piedici în calea politicianismului și a incompetenței. Cei care doresc ca copiii promițători să aibă șansa de a face o carieră în propria țară – în businessul mare și în politică. Cei care înțeleg clar consecințele nefaste ale dublei cetățenii asupra durabilității și prosperității statului Republica Moldova.
Natalia Uzun
Preluat de la: Noi.md