Lideri europeni transmit mesaje de felicitare cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis un mesaj de felicitare cetățenilor moldoveni.

Astăzi sărbătorim Ziua Independenței Republicii Moldova. O zi pentru a onora călătoria extraordinară a unei țări care s-a eliberat de lanțurile sovietice. Și-a construit democrația și acum avansează constant pe drumul său european. Felicitări Moldova. Inimile noastre sînt cu tine”.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a transmis un mesaj de felicitare în limba de stat cu ocazia Zilei Independenței R. Moldova.

Mazeiks a menționat și referendumul privind aderarea la UE, care va fi un moment crucial pentru viitorul țării. „Moldovenii vor lua o decizie importantă care va influența parcursul țării pentru generațiile viitoare” a adăugat el.

În mesajul său, Delegația Uniunii Europene la Chișinău a reafirmat angajamentul său de a sprijini Republica Moldova în drumul său spre integrarea europeană.

Președintele României, Klaus Iohannis, a menționat în mesajul său că cetățenii Republicii Moldova sînt „parte a marii familii europene”. Liderul de la Cotroceni a adăugat că „continuarea eforturilor actuale va transforma aderarea la UE în obiectiv îndeplinit” și a asigurat că România va continua să ofere „sprijin strategic pe toate planurile” pentru Republica Moldova.

Ministrul român al Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a adresat „calde urări de prosperitate și progres tuturor cetățenilor moldoveni de Ziua Independenței”.

În mesajul său, președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a subliniat importanța zilei de 27 august ca moment de reflecție asupra „succesiunii evenimentelor din urmă cu peste trei decenii, care au dus la recîștigarea drepturilor fostelor republici sovietice de a-și alege singure destinul”.

Ciucă a reafirmat că Bucureștiul este „alături de autoritățile de la Chișinău pe calea aderării la structurile europene”, considerînd integrarea în UE drept „singura garanție a dezvoltării și a bunăstării” pentru Estul continentului.

El a subliniat că România „sărbătorește această zi marcantă” alături de moldoveni și le urează „prosperitate și succes în parcursul lor european”.

Și premierul român Marcel Ciolacu a transmis felicitări și urări de bine tuturor cetățenilor moldoveni, reafirmînd angajamentul ferm al României în sprijinul parcursului european al Republicii Moldova.

Într-un mesaj publicat astăzi, Ciolacu a evidențiat legăturile culturale și istorice strînse între cele două țări, afirmînd că România dorește pentru Republica Moldova un viitor „sigur, prosper, democratic, în mijlocul familiei europene.”


Preluat de la: Noi.md