Specialiștii de la Centrul de Cercetare Solar-Terrestră din cadrul Institutului de Tehnologie din New Jersey raportează o creștere semnificativă a activității solare în acest an.
Ciclurile solare, care durează aproximativ 11 ani, trec prin faze de calm și de activitate, cu modificări ale cîmpurilor magnetice ale Soarelui. Ciclul actual, care a început în 2019, a ajuns la o fază activă, datorită apariției unui număr mare de pete solare. În această lună, numărul lor a ajuns la 299 – indicator maxim în ultimii 22 de ani.
Petele solare sînt importante deoarece pot provoca explozii puternice care afectează sistemele radio și electricitatea și pot pune în pericol sateliții. Deși nu toate petele solare sînt periculoase, este important de monitorizat activitatea acestora. Experții subliniază necesitatea avertizării în avans cu privire la furtunile solare iminente, care pot provoca modificări ale cîmpului magnetic al Pămîntului și pot declanșa fenomene precum aurore boreale și australe.
În luna ianuarie a acestui an, furtunile solare severe au provocat întreruperi ale comunicațiilor radio pe mai multe continente, precum și pene de curent și anulări de zboruri. În plus, în februarie 2022, 38 de sateliți și-au pierdut orientarea și au căzut din cauza unei furtuni solare.
Preluat de la: Noi.md