Acest lucru este precizat în publicația The Guardian, scrie „Adevărul european”.
Oficialii au eliberat licențe pentru împușcarea a puțin sub 500 de urși bruni. Potrivit datelor oficiale, aceasta reprezintă aproximativ 20% din populația totală. Ca urmare, numărul urșilor din Suedia va scădea la aproximativ 2.000 – cu aproape 40% mai puțin decît în 2008.
Numărul mare de licențe eliberate a îngrijorat ecologiștii, care spun că, fără o protecție adecvată, populațiile mari de prădători din Europa ar putea fi amenințate în unele țări.
„Aceasta este vînătoare pură de trofee. Gestionarea faunei sălbatice în Suedia se referă la uciderea animalelor, nu la maximizarea conservării”, spune Magnus Orrebrant, președintele Asociației suedeze a prădătorilor.
În anii 1920, urșii bruni din Suedia au fost vînați pînă aproape de dispariție, dar gestionarea atentă a ajutat populația să se refacă pînă la un vîrf de aproximativ 3 300 în 2008. Cu toate acestea, numărul urșilor vînați a crescut în ultimii cinci ani, cu un record de 722 uciși anul trecut.
Anul acesta au fost eliberate licențe pentru împușcarea a 486 de urși, iar un număr nedeterminat de urși ar putea fi împușcați acolo unde reprezintă o amenințare pentru animalele de fermă.
În noiembrie 2022, o nouă lege a conferit asociațiilor locale de vînătoare mai multă autoritate pentru a supraveghea gestionarea carnivorelor mari, inclusiv a urșilor. Sute de lupi și rîși au fost, de asemenea, împușcați în ultimii ani, provocînd îngrijorare în rîndul ecologiștilor.
Reamintim că, în iulie, Romînia a aprobat posibilitatea de a împușca pînă la 480 de urși pentru a reglementa populația, după moartea unui turist în vîrstă de 19 ani care a fost atacat de un urs pe un traseu dintr-un parc național.
Tot recent au avut loc o serie de incidente cu urși în Slovacia, după care Parlamentul a simplificat procedura de împușcare.
Preluat de la: Noi.md