(video) Ședință „fierbinte” între Recean și fermieri: O parte dintre agricultori s-a ridicat și a plecat nemulțumită din sală, după ce a auzit promisiunile premierului

Fermierii spun că membrii cabinetului de miniștri acordă doar 100 de milioane de lei, deși prejudiciile cauzate de intemperii ajung la 135 de milioane doar în raionul Cahul, la cultura de grâu.

„Problema ține de falimentare și situația gravă în care se ține ramura agricolă și jumătate din populația țării. Ce am văzut astăzi acum e că statul caută soluții, dar nu caută soluții ca să aibă efect imediat. Guvernul a venit cu soluția de 100 de milioane de lei, dar aceasta nu va avea efect consistent și practic, acești bani o să meargă în buzunarul executorilor”, a declarat directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău.

„Problema majoră este că avem 3 ani de calamitate naturală și 3 ani de inacțiuni ale guvernanților de a proteja producătorul local. Sperăm că depunând demers la Ambasada României, le vor da idei guvernanților pentru soluționarea problemei, așa cum se întâmplă în România”, a declarat un agricultor.

„Noi cerem stare de urgență în agricultură, dar ei au o mie de argumente împotrivă și nici unul în favoarea noastră.

Noi credem că toată problema este legată de organizațiile de finanțare, ei nu vor să meargă contra „stăpânilor” acestei țări, care sunt băncile. Vrem stare excepțională, pentru că situația este critică, pleacă toți din țară, dar noi vrem să o salvăm. Dacă agricultorul mic și mijlociu falimentează, va fi o mare tragedie pentru țară”, a declarat un alt fermier, care a mers la Ambasada României cu un demers.

Pe de altă parte Guvernul a emis un comunicat prin care promite că, în următoarele două săptămâni, Guvernul va aloca 100 de milioane de lei din Fondul de intervenție în agricultură pentru compensarea pierderilor suportate de producătorii agricoli.

„Premierul a asigurat că va continua identificarea resurselor suplimentare pentru sprijinirea fermierilor, sub formă de compensare a pierderilor, majorare a subvențiilor sau garantare a împrumuturilor de către stat”, se arată în comunicat.

Pe data de 13 august, agricultorii din raioanele de sud ale țării au expediat o scrisoare autorităților centrale în care solicită intervenția de urgență și instituirea stării de alertă în domeniu. Femierii se declară în pragul unui dezastru, după ce al treilea an consecutiv sunt loviți dur de secetă.

Anterior, fermierii au mai solicitat o dată instituirea stării excepționale în agricultură, însă cererea a rămas fără vreun răspuns din partea actualei guvernări.

Între timp, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, vicepreședintele PAS, a făcut apel către agricultori să „iasă masiv la referendum”, și să nu aștepte „pomene”. Îndemnul a venit în contextul cererii din partea agricultorilor afectați de calamitățile naturale. „Pe 20 octombrie ieșim masiv la referendum, votăm și apropiem intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. și atunci vom vorbi de subvenții la hectar”, a notat Bolea în cadrul unei ședințe online cu șefii direcțiilor agricole raionale pe „Rezultatele secerișului 2024 și starea culturilor târzii, precum și evaluarea pagubelor urmare a calamităților naturale”.

Nu este prima dată când ministrul Bolea supără agricultorii. Anterior, acesta a declarat că la „sud ar trebui interzisă cultivarea prombului” din cauza pământului scetos. „Veniți cu soluții și susținere, nu doar cu interdicții. Ce să cultivăm? Cânepă?”, i-a răspuns unul dintre fermieri.

În ultimii doi ani, agricultorii au ieșit sistematic în stradă, solicitând facilități de la Guvern și achitarea subvențiilor promise.

O comisie specială parlamentară, care va identifica măsurile necesare pentru depășirea crizei în domeniul agricol, a fost constituită de Parlament, inițiativa opoziției fiind susținută de 76 de deputați în cadrul ședinței plenare din 25 iulie.

La rândul său, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, spune că „o comisie poate fi uneori doar o comisie” și nu crede că s-ar putea lăsa cu o cerere de demisie după investigații. „Este foarte bine că deputații sunt interesați de domeniul agricol”, a notat Bolea.

Ministrul Agriculturii a vorbit necenzurat chiar de la tribuna instituției pe care o conduce, în direct, în cadrul unei conferințe de presă. Totul s-a întâmplat în timp ce un jurnalist îi acorda o întrebare.

Ulterior, Bolea a venit cu scuze și a dat vina pe „stres”.


Preluat de la: Unimedia.info