Jurnalista portalului Noi.md a aflat cum absolvenții universităților și colegiilor obțin astăzi locuri de muncă, ce beneficii le oferă statul celor, care acceptă să meargă la muncă și să locuiască în sat, cum universitățile mențin contactul cu foștii studenți și ce riscă un specialist începător dacă refuză să muncească pe parcursul termenul stabilit la repartizare.
Două fațete ale repartizării obligatorii
Cei care au trăit în perioada sovietică își amintesc, că pe atunci se practica repartizarea obligatorie a absolvenților instituțiilor de învățământ superior și mediu de specialitate. Ca să fii eliberat de la locul serviciului obligatoriu, era nevoie de motive întemeiate: de exemplu, că urmează soțul (soția) care a fost trimis la muncă în altă localitate, sau din cauza unei boli grave a unei rude, etc. Eminenții aveau prioritate la alegerea locului de muncă. Lucrurile erau foarte clare și în cazul tinerilor care au fost înmatriculați în baza îndreptării eliberate de o întreprindere sau instituție, care i-a recomandat. După absolvire, specialistul urma să revină și să lucreze acolo cel puțin trei ani. Un absolvent de facultate care nu avea o îndreptare, dar fusese repartizat de instituția educațională în funcțiile vacante din republică, la fel, trebuia să activeze acolo timp de trei ani.
Pe de o parte, bine că exista o repartizare obligatorie, deoarece asta garanta angajarea specialistului fără experiență de muncă imediat după absolvire, că doar nu toate instituțiile și companiile erau dornice să angajeze un lucrător fără experiență. Toată lumea dorea să obțină un specialist deja format, competent, cu experiență de lucru. Și dacă erau angajați totuși, apoi cu un salariu mai mic, sau chiar cu jumătate de normă și cu o perioadă de probă.
Dar pe de altă parte, tinerii specialiști nu doreau să fie repartizați undeva în provincie, unde să fie nevoiți să muncească timp de trei ani. De aceea erau atrași cu tot felul de avantaje. Ei nu puteau fi demiși la dorința șefului întreprinderii sau instituției – doar cu permisiunea specială a Ministerului Educației. Unor tineri specialiști chiar li se ofereau locuințe. La repartizare, pe îndreptare era indicat: cu sau fără acordarea locuinței. Dacă cu – atunci noului venit obligator i se oferea imediat ori propriul apartament, ori pentru început o odaie într-un cămin, un apartament departamental sau bani pentru închirierea unei locuințe. Tinerii profesioniști se bucurau de înlesniri la înscrierea copiilor în instituțiile preșcolare și alte garanții sociale.
Nu tot ce e sovietic este prost?
După ce Republica Moldova a obținut independența, practica repartizării tinerilor absolvenți ai universităților și colegiilor a fost abandonată și studenții de ieri își căutau de sine stătător un loc de muncă. Dar din moment ce în țara noastră angajarea este dificilă și nici nu e ușor să găsești un loc de muncă bine plătit, mulți specialiști tineri caută de lucru în străinătate. Instituțiile preșcolare, școlare, medicale, precum și instituțiile sociale și culturale au început să se confrunte cu un deficit uriaș de personal. Acest lucru a început să se simtă mai ales în localitățile rurale. Autoritățile și-au dat seama, că Moldova se poate pomeni fără specialiști, și au decis să revină la practica repartizării obligatorii a absolvenților care au studiat pe bază bugetară, adică gratuit, dat fiind că statul suporta cheltuielile.
A fost reluată practica repartizării obligatorii a tinerilor specialiști din sistemul de sănătate. La zece ani de la schimbarea statutului în republică independentă, guvernul Moldovei a adoptat Hotărârea nr. 923 din 09.04.2001 „Cu privire la angajarea absolvenților instituțiilor publice de învățământ superior și profesional cu programe de studii în domeniul sănătății”, care a legalizat din nou angajarea obligatorie a absolvenților cu specialități în medicină, care au făcut studii pe locurile bugetare. Din anul de studii 2001-2002, universitățile au început să semneze cu studenții înscriși în primul an de licență, masterat, educație profesională (frecvență) pe locurile cu finanțare bugetară, contracte de pregătire și repartizare la muncă după absolvire în conformitate cu cerințele statului. Totodată, s-a stabilit că tinerii specialiști trebuie să lucreze în instituția unde au fost repartizați cel puțin trei ani. În cazul refuzului de a merge acolo unde au fost trimiși, sau dacă absolventul a întrerupt munca înainte de expirarea celor de trei ani, atunci, potrivit rezoluției, i se cere să întoarcă în bugetul public cheltuielile statului pentru instruirea lui . Universitatea trebuia să calculeze sumele ce urmau a fi returnate de fostul student, conform metodologiei.
Stimularea financiară
Dar nu s-a reușit rezolvarea problemei doar cu legiferarea obligativității de a munci trei ani pentru studiile finanțate de la buget. Atunci autoritățile au început să introducă stimulente bănești, pentru a atrage tinerii specialiști la sat prin acordarea unor indemnizații. La început, plățile nu erau prea semnificative: 45 de mii de lei pentru absolvenții de facultate și 36 de mii de lei pentru cei care au făcut studii medii de specialitate. Acești bani erau plătiți tinerilor specialiști, pe parcursul celor trei ani de muncă, în instituțiile în care au fost repartizați.
Dar s-a dovedit că lipsa de personal există nu doar în medicină, ci și în domeniul educației. Din 1 ianuarie, 2019 au intrat în vigoare modificările la Regulamentul privind procedura de calculare, repartizare, folosire și contabilizare a deducerilor cu destinație specială pentru sprijinirea tinerilor profesori, aprobat prin hotărâre de guvern. Acesta prevedea, că în primii trei ani de activitate absolvenții facultății (licență sau master), încadrați în instituțiile de educație în anul de absolvire cu repartizarea Ministerului Educației, Culturii și Științei de atunci, vor primi o indemnizație în mărime de 40 mii lei anual, iar absolvenții instituțiilor profesionale de învățământ tehnic – 32 mii lei anual, adică 120 mii și, respectiv, 96 mii lei. Banii erau achitați treptat: prima parte în termen de o lună de la data angajării, a doua – după un an de muncă, iar a treia – după trei ani.
În plus, pentru a spori atractivitatea condițiilor, s-a decis ca tinerii profesori să fie plătiți anual cu 2 mii de lei compensație pentru „îmbunătățirea activității și sporirea calității pregătirii profesionale”. Acești bani urmau să fie folosiți pentru achiziționarea materialelor didactice (dicționare, antologii, reviste de specialitate, materiale didactice auxiliare, culegeri de probleme, teste, jocuri, metode interactive, atlase, enciclopedii etc.); computer, hardware și software .
Toate – pentru a interesa medicii, pedagogii și lucrătorii din domeniul culturii
Dar nici aceste plăți nu au soluționat problema deficitului de cadre medicale și pedagogice în Moldova. Și atunci, la începutul lui iunie, 2024 în ședința guvernului miniștrii sănătății, educației și culturii au propus includerea în legislația actuală a unor noi stipulări, care prevăd o majorare a cuantumului plăților pentru tinerii specialiști în specialitățile didactice, angajați prin repartizare, care au studiat la buget, au fost majorate compensațiile pentru achiziționarea materialelor didactice, pentru personalul medical au fost majorate plățile suplimentare pentru călătorii și utilități. A fost majorată și perioada de muncă obligatorie – de la trei la cinci ani pentru absolvenții specialităților medicale și pedagogice ai universităților și colegiilor. Mai mult, autoritățile au decis să repartizeze și absolvenții-bugetari care au primit o specialitate în domeniul culturii.
Modificările introduce în Legea privind protecția sănătății prevăd compensarea cheltuielilor de deplasare la locul de muncă pentru personalul medical și lucrătorii farmaceutici, dacă aceștia locuiesc în alte localități. Absolvenții universității de medicină (licență) și studii postuniversitare (rezidență), care vor lucra cinci ani în instituțiile în care i-a repartizat Ministerul Sănătății, au dreptul la plăți în numerar în valoare de 120 de mii de lei, iar tinerii specialiști cu studii medii de specialitate au dreptul la 96 de mii de lei. Banii se achită odată, după șase luni de activitate de muncă. De asemenea, în perioada obligatorie de muncă vor fi compensate cheltuielile pentru închirierea locuințelor, plata căldurii consumate și energiei electrice.
Potrivit hotărârii de guvern, absolvenții universităților cu specialități pedagogice cu diplomă de licență și master, încadrați în posturile vacante oferite de Ministerul Educației, în primii 5 ani de munca vor primi o plată unică de 200 mii lei, iar absolvenții colegiilor cu studii de specialitate vor primi o indemnizație în valoare de 160 mii lei.
Se acordă plăți de stimulare pentru tinerii specialiști care au absolvit universități și colegii în domeniul culturii, dar ei vor trebui să lucreze timp de trei ani. Acei absolvenți, care au obținut locuri de muncă cu normă întreagă în instituțiile publice din domeniul culturii și structurile acestora (biblioteci, muzee, case de Cultură etc.) conform repartizării Ministerului Culturii, vor primi bani de la bugetul de stat în primii trei ani. Un ajutor unic de 120 mii lei vor primi absolvenții universităților la specialitățile de profil în trei etape: 20 mii lei după o lună de activitate și încă 20 mii lei la finele primului an de muncă, încă 40 mii de lei se vor plăti după cel de-al doilea şi al treilea an de muncă. Absolvenții cu studii medii de specialitate pot conta pe o plată de 90 de mii de lei. Aceștia vor fi plătiți conform schemei descrise mai sus: la o lună de la angajare – 15 mii lei, după primul an de muncă – încă 15 mii lei. Fiecare dintre tinerii specialiști repartizați în sate va primi 30 de mii de lei la încheierea celui de-al doilea și al treilea an de muncă.
Dar toți absolvenții cărora li se acordă plăți și compensații trebuie să țină minte condiția pusă de stat în cazul în care, la un moment dat, unul dintre ei dorește brusc să renunțe la locul de muncă oferit. Dacă specialistul dat renunță brusc să activeze acolo unde a fost repartizat, el va trebui să returneze banii pe care i-a primit înainte de concediere.
Universitatea pedagogică și absolvenții ei
Pentru a afla cum se aplică deciziile autorităților și cum se realizează repartizarea absolvenților, jurnalista portalului noi.md a contactat reprezentanții administrației mai multor universități din Republica Moldova.
Șefa Centrului de Orientare și Consultanță în Carieră de la Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă Tatiana Yavuz a spus că în a.2024 universitatea pedagogică Ion Creangă are de repartizat 508 absolvenți bugetari, care au studiat specialități pedagogice. Din acest an, termenul obligatoriu de repartizare pentru profesori, precum și pentru medici, a crescut de la trei la cinci ani. Iar dreptul de a primi ajutorul unic în valoare de 200 de mii de lei îl au doar tinerii specialiști cu studii superioare, care nu are deloc experiență de muncă.
Din spusele interlocutoarei, suma va fi achitată treptat, conform următoarei scheme: 50%, adică 100 mii de lei, pedagogul începător le va primi peste 6 luni de muncă, următoarele 50% – peste 18 luni de activitate. De asemenea, există o reducere de cca 75% a normei de predare în primii cinci ani de activitate a profesorilor tineri (sarcina didactică nu va fi de 18, ci de 14 ore pe săptămână), concediu de 62 de zile, compensare în cuantum de 4 mii lei pe an pentru achiziționarea de materiale și echipamente . Statul mai promite să compenseze, pe parcursul celor 5 ani de muncă în localitățile rurale și centrele raionale, cheltuielile pentru închirierea locuinței în sumă de 1000 lei lunar și 3000 de lei pentru achitarea energiei termice și electrice. Tot în această perioadă se acordă asistența unui pedagog-îndrumător, care va ajuta la redactarea planurilor pe termen lung și pe termen scurt, a planurilor calendaristice, la pregătirea lecțiilor, dacă este necesar, și va ajuta în alte chestiuni.
Tatiana Yavuz a menționat, că cele mai multe cereri pentru posturile vacante de cadre didactice în școli, inclusiv din partea universității pedagogice, au fost depuse în prima rundă de selecție competitivă, care se desfășoară în mai multe etape pentru a acoperi numărul maxim de posturi vacante în instituțiile de educație. În luna mai, Ministerul Educației și Științei a anunțat disponibilitatea a circa 2 mii de posturi vacante în școlile din Moldova.
Absolvenții care au studiat prin contract caută de sine stătător un loc de lucru după absolvire, dar și lor li se permite să aplice pentru posturile vacante oferite de Ministerul Educației și Științei.
În convorbirea cu T.Yavuz am clarificat că administrația universității pedagogice intenționează să țină în continuare legătura cu foștii studenți pentru a fi la curent cu planurile acestora de angajare, calitatea cunoștințelor primite la universitate etc. Deocamdată administrația universității și tinerii specialiști comunică prin poșta electronica. Încă la admitere, toate adresele studenților au fost introduse într-o bază de date, la necesitate le-au fost expediate chestionare, la care ei urmau să răspundă. Dar dacă anterior legătura inversă între universitate și student era obligatorie, puțin probabil că după absolvire toți vor fi receptivi la rugămințile Alma Mater. Cei de la Universitatea pedagogică înțeleg foarte bine asta, și speră să rezolve problema prin implementarea unui proiect.
– La începutul lui septembrie le vom expedia absolvenților noștri chestionare cu întrebări care ne vor ajuta să înțelegem dacă s-au angajat în Moldova sau au plecat la muncă peste hotare, – spune interlocutoarea portalului noi.md. – Depinde de fiecare absolvent dacă ne va răspunde sau nu. Acum a fost lansat un proiect internațional denumit „Upgrade”, în cadrul căruia, cu asistența Ministerului Educației și Științei, vor fi aduse modificări legislației actuale pentru a obliga absolvenții, în cazurile în care universitățile îi contactează cu chestionare, să răspundă la întrebările cuprinse în ele: unde se află, unde lucrează, câți ani predau, cât de mulțumiți sunt de profesie, dacă programul universitar corespunde competențelor cerute în practică, și altele. În următorii doi ani, acest proiect sperăm să ne ajute să monitorizăm activitățile absolvenților noștri după absolvire.
Promovarea activă a profesiei de învățător
Dan Perciun, Ministrul Educației și Științei, în discursul său online ținut pe o rețea de socializare la 2 august , a vorbit despre perioada iulie-august de repartizare a absolvenților de specialități pedagogice la posturile disponibile în școlile din țară. Selecția se efectuează pe principii de competiție, tinerii specialiști își prezintă dosarele, își declară intenția de a ocupa unul dintre posturile vacante oferite. La momentul redactării acestui articol, prima rundă a competiției s-a încheiat.
– Din 323 de absolvenți ai colegiilor și universităților pedagogice în a. 2024, care au depus cereri pentru prima rundă a concursului de locuri vacante, 295 de persoane l-au susținut, – a spus D.Perciun. – Cei selectați au vizitat deja instituțiile de educație, i-au cunoscut pe directori și au semnat contracte. Alți 100 de tineri specialiști au depus actele pentru a doua rundă de selecție. Sperăm că în total vom reuși să recrutăm în școli cel puțin 350, maximum 400 de absolvenți de colegii și specialități pedagogice universitare pentru a ocupa posturile disponibile.
Ministrul Educației a spus că acum există o campanie activă de promovare a profesiei de învățător pentru a încuraja și inspira tot mai mulți absolvenți să se înscrie în instituțiile din țară după finalizarea studiilor în educație sau în domenii conexe.
La Universitatea Tehnică fără condiții obligatorii
Dar, cum am mai menționat, repartizarea la locul de muncă nu se referă la toate universitățile și specialitățile. Potrivit lui Viorel Bostan, rectorul Universității Tehnice din Moldova, absolvenții universității date se angajează de sine stătător. La această universitate nu există specialități, care necesită repartizare obligatorie.
– Mulți studenți din anul trei deja muncesc, ei înșiși decid unde să se angajeze, noi putem doar să-i ajutăm cu un sfat, să-i pregătim pentru interviul de angajare, – spunea rectorul UTM în comentariul pentru noi.md. – Noi nu avem repartizare, dar ni se adresează companiile private sau chiar și structurile de stat cu rugămintea de a le recomanda specialiști pentru locurile vacante apărute acolo. În aceste cazuri, dacă dispunem de o candidatură potrivită, desigur că o propunem pentru angajare.
Moldova nu este singura forțată să decidă
În timp ce pregăteam materialul, eu, ca jurnalistă, am devenit curioasă: se mai practică repartizarea la muncă și în alte țări? S-a dovedit, că Republica Moldova nu este singura forțată să decidă. În Letonia, de exemplu, tinerii specialiști în domeniul medicinii sunt repartizați să lucreze în funcție de specializarea lor. Și Belarus nu a renunțat la practica de a trimite obligatoriu absolvenții universitari la muncă, pentru a repartiza personalul uniform în toată țara. În a.2023, a început să se vorbească și despre revenirea la acest sistem de angajare și în Rusia, pe motiv că banii publici investiți în formarea bugetarilor, ar trebui să fie rambursați de aceștia. Dar inițiativa încă nu are sprijinul Dumei de Stat.
În Internet, poți vedea materiale din mass-media europeană, care ridiculizează această „relicvă a trecutului sovietic”, dar există și opinii conform cărora studenții admiși pe locurile finanțate de guvern trebuie neapărat să meargă la muncă conform repartizării, deoarece statul, pe cheltuiala sa, pregătește specialiști pentru nevoile proprii și el trebuie să decidă unde e cea mai mare nevoie de ei.
Numai specialistul care și-a plătit studiile din fonduri proprii se poate angaja unde dorește. Dar pentru asta, țara trebuie să ofere locuri de muncă, cu care Republica Moldova are o mare problemă. Mai ales cu cele bine plătite.
Mulți tineri, care nu găsesc la noi un loc de muncă potrivit, pleacă în alte țări în căutarea lui. Potrivit statisticilor oficiale, doar în ultimii cinci ani peste 200 de mii de persoane au părăsit Republica Moldova, majoritatea persoane tinere. Vor putea oare plățile de stimulare, oferite de stat, să mențină tinerii profesori și medici în țara lor, sau după ce au lucrat termenul stabilit vor pleca și ei în străinătate, în căutarea unor salarii bune?
Lidia Ceban
Preluat de la: Noi.md