Epava a fost descoperită în 2015 într-un loc care este ținut secret, dar primele misiuni de explorare robotică au început abia în luna mai a acestui an. Potrivit estimărilor, corabia ar conține comori în valoare de 20 de miliarde de dolari. Cercetătorii au spus că ultimele descoperiri reprezintă „un set de probe arheologice fără precedent”.
Printre obiectele găsite se numără o ancoră, recipiente de sticlă și o oală de noapte.
Noi artefacte au fost găsite în „Sfîntul Graal al epavelor”, o corabie spaniolă plină cu comori care s-a scufundat în largul coastei Columbiei în secolul al XVIII-lea, după o bătălie navală cu britanicii, scrie BBC.
Corabia San José aparținea marinei spaniole cînd a fost atacată și scufundată de britanici în 1708, în timp ce călătorea spre orașul port Cartagena din Columbia, încărcată cu tone de monede de aur și argint.
Epava a fost descoperită în 2015 într-un loc care este ținut secret, dar primele misiuni de explorare robotică au început abia în luna mai a acestui an. Potrivit estimărilor, corabia ar conține comori în valoare de 20 de miliarde de dolari. Cercetătorii au spus că ultimele descoperiri reprezintă „un set de probe arheologice fără precedent”. Printre obiectele găsite se numără o ancoră, recipiente de sticlă și o oală de noapte.
Corabia este revendicată parțial de Sea Search-Armada (SSA) o companie americană de recuperare maritimă, care susține că a fost prima care a descoperit epava, la începutul anilor '80.
SSA a dat în judecată guvernul Columbian la Curtea Permanentă de Arbitraj și vrea să obțină 10 miliarde de dolari – jumătate din valoarea estimată a comorilor din epava vasului San José.
Spania susține că corabia aparține statului spaniol, iar obiectele transportate sînt protejate de o convenție ONU pe care Columbia nu o recunoaște. În același timp, băștinașii Qhara Qhara din Bolivia susțin că comorile au fost furate de pe teritoriul lor.
Preluat de la: Noi.md