„Deci, deocamdată, nu există risc. Cel puțin pentru ziua de mîine”, a declarat Sergiu Tofilat.
Totuși, în cazul unor întreruperi în livrarea gazelor, va fi afectat nu doar malul stîng al Nistrului, ci și malul drept, care va trebui să identifice o altă piață de pe care să achiziționeze energie electrică.
„La noi principala preocupare este că trebuie să luăm de undeva energie electrică, pentru că știm, tot gazul livrat la moment de Gazprom, merge pentru malul stîng care produce energie electrică pentru noi. În principiu, putem substitui toată energia pe care o produce MGRES cu energie din România. Asta evident că va fi ceva mai scump și probabil va trebui să revizuim tarifele”, a precizat Sergiu Tofilat.
Situația nu ar fi una ușoară nici pentru malul stîng al Nistrului.
„Regiunea transnistreană nu are cum să se descurce, ei de 30 de ani s-au deprins să nu achite gazul și respectiv nu au nici bani, nici posibilitatea să ia gaz din altă parte și vor rămîne și fără gaz, și fără energie electrică în cel mai rău caz”, a explicat expertul.
Specialistul a făcut și cîteva previziuni legat de prețul gazelor la bursă în funcție de mai mulți factori. În opinia lui Sergiu Tofilat, acesta ar putea crește cu cel mult 5 sau 10%.
„Nu e ceva critic. Cu siguranță, nu vom asista la prețuri exorbitant de mari cum era acum doi ani”, a punctat Sergiu Tofilat.
Expertul s-a arătat convins că tranzitul gazului rusesc prin Ucraina va continua în regim normal cel puțin pînă la sfîrșitul anului, în condițiile în care nimeni nu este interesat acum să îl oprească.
Comisia pentru Situații Excepționale a decis să ia măsuri preventive și instituie starea de alertă timpurie în sectorul gazelor naturale! Decizia a fost luată ieri, 8 august, în contextul informațiilor prezentate de Ministerul Energiei, privind riscul potențial de întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale, ca urmare a acțiunilor militare în zona punctului transfrontalier de interconectare dintre Federația Rusă și Ucraina (Sudja). Membrii Comisiei au constat că, în prezent, nu există întreruperi sau riscuri pentru întreruperi imediate.
„Instituirea alertei va oferi instituțiilor responsabile pîrghiile necesare pentru o monitorizare atentă și o intervenție rapidă, în caz de necesitate”, potrivit deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale.
În Regiunea Kursk, unde la moment au loc acțiuni militare se află o stație importată de compresare a gazului, de unde vine si spre Republica Moldova prin regiunea transnistreană.
Potrivit datelor operatorilor, gazele naturale se livrează prin Ucraina către regiunea transnistreană în regim normal, în același timp pentru necesitățile malului drept al Nistrului sînt volume de gaze suficiente, inclusiv stocuri de securitate și volume contractate comercial de către operatorii din piață.
Preluat de la: Noi.md