„În 1988, la vârsta de 24 de ani, a cucerit două medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Seul. Alături de coechipierul său, Victor Reneiski, și-a spulberat adversarii în ambele finale de dublu la 500 și 1.000 metri canoe sprint.
Peste 8 ani, tandemul Juravschi-Reneiski a cucerit argintul la Jocurile Olimpice de la Atlanta, pe distanța 500 metri. Acest duet a fost unul invincibil în perioada 1988-1991, când au devenit de 8 ori campioni mondiali la canoe dublu și în echipajul de patru.
În 2021, elevul său, Serghei Tarnovschi a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Mult succes în continuare!”. scrie Comitetul Național Olimpic și Sportiv, în mesajul de felicitare.
Cu prilejul jubileului, Nicolae Juravschi a oferit și propria viziune despre minunata călătorie în lumea sportului.
„Sportul este cel mai frumos lucru în viața mea. Sportul m-a ajutat foarte mult: m-a călit fizic, mi-a forjat caracterul, m-a disciplinat, m-a învățat să aleg prioritățile. Cantonamentele în diverse locuri și țări te fac să te adaptezi cu ușurință la condiții diferite, să comunici cu oamenii. Sportul te învață să înțelegi că e important să fii sănătos atât fizic, cât și mental. Aceste calități îți permit să menții claritatea minții și capacitatea de gândire.
Sportul constă din victorii și înfrângeri. E foarte frumos să fii câștigător, dar am cunoscut deseori și înfrângeri, care mi-au fost de mare folos în viață. Le sunt recunoscător adversarilor mei: m-au făcut să muncesc mai mult, m-au învățat să devin mai puternic, mai rezistent și mai valoros. Sportul te învață să pierzi cu demnitate și mai ales să analizezi factorii care au dus la înfrângere, să perseverezi pentru a-i elimina.
Talent și ambiție în sport. Talentul e un factor important, ce poate să te propulseze, dar pînă la un anumit nivel. Doar cu talentul, nu prea ai șanse să alergi mai repede sau să sari mai departe. Nu consider că am fost dotat cu mult talent, dar am muncit foarte mult. O altă calitate ce m-a ajutat să muncesc peste puteri este insistența, aceasta este foarte importantă atunci cînd concurența este acerbă. În sport este important să fii disciplinat, responsabil și executiv.
Sportul îți dezvoltă multe calități importante: răbdare, îngăduinţă, tenacitate, stăpânire de sine şi curaj. Mă refer la curajul spiritului, nu la cel fizic. Un sportiv dotat cu curajul spiritului este optimist și inspiră încredere echipei sale, spune ce gîndește și acceptă consecințele. Sportul te învață să îți respecți prietenii și adversarii.
Sportul te învață să faci sacrificii. Nu poți încălca programul, nu ai posibilitatea să petreci cu prietenii, nici chiar în ziua ta de naștere, pe care nu am sărbătorit-o practic cât am fost sportiv de performanță. Însă atunci când ești cu adevărat pasionat de sport, antrenamentele îți oferă motivația și energia să mergi cu încredere și bucurie spre scopul tău. Sportul te învață, de asemenea, cum să utilizezi ultimul strop de energie și cum să te autodepășești.
Sportul îți oferă șansa să cunoști oameni minunați, să legi prietenii valoroase și prețioase. Am avut noroc de antrenori excepționali: Pavel Cadnicov, Nicolai Macovei, Alexandr Chirpicenco, care m-au condus spre vîrfurile succesului. Am avut marele privilegiu să fiu ghidat de Ivan Patzaikin înainte de Jocurile Olimpice de la Barcelona în 1992, când am participat pentru România. Într-un moment de mare cotitură în viața mea, Ivan Patzaikin m-a ajutat să-mi mențin treaz visul olimpic. M-am înțeles excelent cu partenerii mei Victor Reneiskii, Iurii Gurin, Valerii Veshko, Gheorghe Andriev. Sportul m-a unit sufletește cu fiecare din ei și ne-a insuflat încredere nestrămutată unul în altul.
Jocurile Olimpice oferă sportivilor o sursă puternică de inspiraţie, de bucurie şi emoţii debordante. Chiar dacă am trecut prin 3 Olimpiade, emoțiile au fost de fiecare dată extrem de puternice. Pe podiumul olimpic am trăit sentimente de nedescris: mândrie pentru țara mea, pentru satul meu de baștină Chircăiești, gratitudine pentru cei cei care au crezut în mine, recunoștință pentru cei care m-au susținut.
Continuitate olimpică. Port mult respect și admir sportivii noștri minunați care își dedică energia, talentul și experiența, bucurându-ne cu medalii strălucitoare. Prin victoriile lor ei asigură continuitatea olimpică și reafirmă calitatea de ambasadori excelenți ai țării.
Pot spune cu încredere că sunt un om fericit, pentru că m-am realizat prin sport și pot să mă dedic în continuare sportului cu aceiași pasiune, cum o făceam la început de cale”.
Preluat de la: Unimedia.info