Documentul stabilește obiectivele politicii bugetar-fiscale și determină cadrul de resurse și cheltuieli ale bugetului public național pentru următorii trei ani.
Cadrul bugetar pe termen mediu este predictibil și va asigura stabilitatea investițiilor statului în proiectele „Guvernul construiește”. Prioritățile reformelor economice și sociale reies din Programul de activitate al Guvernului, Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”, Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și alte documente strategice.
Potrivit estimărilor, veniturile bugetului public național vor spori cu 17,2% în anul 2027 față de anul 2025, iar în cazul cheltuielilor – creșterea va fi de 15,2%. În aceste condiții, deficitul bugetului public național urmează să se reducă de la 3,8% pondere în PIB în 2025 pînă la 3,1% în anul 2027. De asemenea, în anul 2024, se prevede o creștere reală a Produsului Intern Brut de circa 2,5%, iar în următorii ani de prognoză (2025-2027) – un avans cuprins între 3 și 3,7%.
Documentul este actualizat anual de către Ministerul Finanțelor. Aceasta este etapa inițială în procesul de elaborare a politicii bugetar-fiscale pe termen mediu și a proiectului bugetului anual și va ghida autoritățile publice în stabilirea propunerilor lor bugetare pentru anul 2025.
Preluat de la: Noi.md