Întoarcerea acasă este întotdeauna însoțită de emoții frumoase și de bucuria reîntregirii cu familia, rudele și prietenii. Cu toate acestea, cetățenii Republicii Moldova se confruntă adesea cu provocări în procesul de revenire și reintegrare în societate. Multe dintre legile, actele și serviciile oferite de stat, cunoscute anterior, au suferit modificări majore pentru a răspunde mai bine nevoilor actuale ale cetățenilor și pentru a se alinia la standardele europene.
Guvernul Republicii Moldova consideră crearea unor condiții favorabile pentru sprijinirea și facilitarea reîntoarcerii cetățenilor în țară printre obiectivele sale prioritare. Astfel, au fost implementate programe și servicii speciale menite să ofere cetățenilor reveniți oportunități pentru dezvoltare și să-i ajute să-și construiască un viitor acasă. În septembrie 2023 Guvernul a aprobat „Programul național de stimulare a revenirilor și de facilitare a (re)integrării cetățenilor Republicii Moldova implicați în procesul de migrație pentru anii 2023-2027”. Prin intermediul Programului, se facilitează accesul la servicii medicale, sociale și educaționale a persoanelor revenite.
Acesta conține informații despre serviciile oferite de stat, oportunități de angajare în cîmpul muncii, formare profesională și ghidare în carieră, accesare a fondurilor de stat pentru inițierea unei afaceri și a serviciilor de consultanță în gestionarea afacerii și utilizarea profitabilă a economiilor. În plus, ghidul descrie oportunitățile economice și oferă informații importante despre serviciile care asigură integrarea socială a cetățeanului revenit și a familiei acestuia: servicii de (re)integrare a copiilor în instituţiile de învăţămînt, oportunități de încadrare în sistemul de asigurări sociale și medicale.
Informațiile din ghid sînt de natură generală, iar pentru cazuri specifice, acesta include adrese, numere de contact și link-uri utile către resurse și instituții specializate care pot oferi asistența necesară. Sperăm că informațiile prezentate sînt utile și oferă o imagine de ansamblu asupra pașilor de urmat și serviciilor disponibile pentru a facilita (re)integrarea în societate.
Materialul a fost elaborat de Biroul relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, cu suportul financiar oferit de Guvernul Elveției în cadrul Proiectului „Sprijin pentru guvernanța diasporei, migrației și dezvoltării prin îmbunătățirea cadrului politic și instituțional” din cadrul Programului „Valorificarea potențialului migrației în Republica Moldova”, faza a III-a.
Preluat de la: Noi.md