Mitul despre Omega 3 a fost spulberat

Două dintre cele mai importante substanţe pentru corp – EPA şi DHA – se găsesc în principal în carnea anumitor tipuri de peşti. ALA (acidul alfa-linolenic), un alt acid gras omega-3, se găseşte în surse de plante, cum ar fi nucile şi seminţele. Se pare că Omega-3 are o serie de proprietăţi uluitoare asupra organismului nostru, însă sînt ele reale? Iată ce afirmă un nou studiu despre legătura dintre acizii graşi Omega-3 şi memorie, în rîndul şcolarilor care învaţă să citească!

Se ştie de ceva vreme – sau, cel puţin aşa ni s-a spus – că beneficiile uleiului de peşte includ scăderea riscului de boli de inimă şi accident vascular cerebral, ajutînd totodată la reducerea simptomelor de depresie, hipertensiune arterială, tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD), dureri articulare, artrită şi afecţiuni cronice ale pielii, cum ar fi eczema, îmbunătăţirea memoriei şi procesului de gîndire, reducerea anxietăţii. Aportul de ulei de peşte a fost de asemenea asociat cu ajutorul organismului în pierderea în greutate, fertilitatea, sarcina şi creşterea energiei.

Cu toate că omega-3 a fost tot timpul lăudat şi s-a considerat de-a lungul vremii că are beneficii substanţiale asupra sănătăţii, în special la nivelul sistemului cerebral, noile studii atestă o concluzie uluitoare: nu există de fapt nicio corelaţie ştiinţifică între omega 3 şi îmbunătăţirea funcţiilor cognitive, în cazul şcolarilor.

Aceste constatări sînt în contradicţie cu un studiu anterior efectuat de aceeaşi echipă utilizînd acelaşi supliment.

În cel de-al doilea studiu publicat în PLOS-ONE, cercetătorii au găsit un rezultat complet diferit faţă de un studiu anterior efectuat în 2012, în care s-a constatat că suplimentele omega-3 au un efect benefic asupra capacităţii de citire şi memoria de lucru a copiilor şcolari cu nevoi de învăţare cum ar fi ADHD.


Preluat de la: Noi.md