Aflată în epicentrul unei anomalii de temperaturi ridicate, în Moldova se așteaptă furtuni

Cîmpul de presiune ridicată reusește sa avanseze pînă in zona Islandei, fiind ulterior absorbit de un Anticiclon Groenlandez turat de activitatea atlantică. Ciclonii atlantici își continuă astfel domnia și orice șansă de a antrena puțin aer rece spre sud se risipește pentru următoarele zile.

Din păcate, masa de aer antrenată reușește să avanseze pînă în Europa Centrala, fiind ulterior blocată, pe fondul reluării circulației atlantice.

Un fenomen de interes va fi reactia masei tropicale la pătrunderea aerului rece în Europa Centrala. Pînă acum, temperaturile au fost menținute de această masă de aer cald dinspre Kazahstan, astfel încît valorile au trecut doar marginal de pragul de 40 de grade Celsius.

În cursul săptămînii curente, va fi crucială aceasta moderare. Într-un transport de aer cald dinspre Sahara, valorile de temperatură ar fi urcat peste 40 de grade, ținînd cont ca a fost un astfel de episod în iulie 2023 (42.7 grade Celsius).

Iulie 2024 are o medie de 23.1 față de normalul de 21.5 grade Celsius. A doua luna a verii aduce astfel un tipar cald pînă acum, în care vor fi importante moderările. Acestea sînt reprezentate de diverse momente în care circulația polară slabește, existînd tendința de blocaj.

Un astfel de moment pare să se contureze, incepînd cu ziua de miercuri cînd ridicarea unui anticiclon european reprezintă un prim moment de destabilizare a regimului care a dominat ultimele 2 luni. Se așteapăt ca masa de aer rece să fie însoțită de furtuni puternice.

Un prim moment de slabire si o tentativa de blocare a circulatiei regionale va aparea incepand de Miercuri. Aparitia anticiclonului european va antrena nuclee de aer rece in altitudine, spre Mediterana. Tranzitia aerului rece din altitudine ar trebui sa aduca conditii pentru furtuni, care pot deveni intense.


Preluat de la: Noi.md