Noul studiu a fost publicat în Anthropologie – International Journal of Human Diversity and Evolution.
Femeia a trăit în Egipt și a murit la vîrsta de 40 de ani, posibil din cauza tuberculozei, iar mumia ei nu avea hieroglife care să îi dezvăluie numele.
Pentru a-i proteja rămășițele, ea nu a fost niciodată dezvelită, dar în 2011 a fost supusă primei tomografii, care a dezvăluit noi detalii despre corpul ei.
Acum, la mai mult de 1 500 de ani de la moartea sa, adevărata sa față a fost dezvăluită și îi putem vedea trăsăturile „delicate” așa cum erau atunci cînd era în viață.
Cicero Moraes, autorul principal al noului studiu, a explicat că reconstrucția a fost ajutată de conservarea atentă a mumiei.
„Structura este foarte bine conservată, în aceeași stare în care era cînd a fost descoperită, chiar și fără a despacheta mumia”, a spus el. „Este de remarcat prezența părului scurt și creț, care este vizibil în reconstrucția tomografică”.
El a continuat: „Am reconstruit mai întîi craniul din tomografie și apoi am corectat poziția maxilarului. Craniul ne permite să proiectăm structuri precum nasul, urechile, poziția ochilor, marginile buzelor și altele, folosind date din scanările tomografice ale oamenilor vii. În plus, folosim măsurători cu ultrasunete, tot pe persoane vii, pentru a determina grosimea țesutului moale în diferite zone ale craniului.”Deoarece provine din Egiptul ocupat de romani, au fost utilizate date privind grosimea țesuturilor de la femei europene moderne cu vîrste cuprinse între 40 și 49 de ani.
Chipul rezultat a fost îmbinat cu un alt chip creat cu ajutorul unui proces numit deformare anatomică.
„Aici ajustăm fața și craniul donatorului virtual la parametrii doamnei aurite, rezultînd o față compatibilă din punct de vedere structural”, a declarat Moraes. „La final, potrivim toate datele prin interpolarea proiecțiilor pentru a crea fața finală”.
Echipa a creat două versiuni ale feței: una obiectivă, cu ochii închiși și în nuanțe de gri pentru a evita judecățile cu privire la tonul pielii.
Cealaltă adaugă elemente mai artistice, insuflînd viață imaginii prin culoare și coafură.
În ambele cazuri, ei au fost ajutați de păstrarea neobișnuită a părului scurt și creț, dezvăluind o altă latură a aspectului femeii vii.
Moraes a declarat: „Este un chip delicat, tineresc”.
Scanările CT au arătat, de asemenea, că femeia în viață avea o mușcătură ușor neuniformă și au găsit, de asemenea, aglomerări de rășină, probabil introduse în timpul mumificării pentru a îmbunătăți mirosul.
Coautorul studiului, arheologul Michael Habicht, de la Universitatea Flinders din Australia, a declarat că înmormîntarea „indică o persoană din clasa de mijloc”.
Rămășițele sînt acum depozitate la Muzeul Field din orașul american Chicago.
Preluat de la: Noi.md