Fosila, formată din 149 de oase, este cel mai bine conservat specimen găsit vreodată în Marea Britanie în ultimii 100 de ani.
Acest dinozaur, Comptonatus chasei, a trăit în urmă cu aproximativ 125 de milioane de ani și era de mărimea unui elefant. Făcea parte dintr-un grup de dinozauri erbivori numiți iguanodoni, pe care paleontologii îi numesc adesea „asemănători șopîrlelor”. Jeremy Lockwood, un cercetător pensionat de la Muzeul de Istorie Naturală, a petrecut mulți ani excavînd și studiind dinozaurii. Cercetările sale au arătat că regiunea Wessex din Anglia a găzduit o mare varietate de creaturi în timpul perioadei Cretacicului. Munca lui Lockwood sugerează că, la acea vreme, Wessex era una dintre cele mai diverse zone de pe Pămînt, unde diferite specii de dinozauri coexistau cu alte creaturi.
Dinozaurul nou descoperit, care cîntărea aproximativ o tonă, era de mărimea unui bizon mare și trăia în grupuri pe cîmpiile inundabile acum 120 de milioane de ani. Pe baza amprentelor de la locul săpăturilor, Lockwood crede că acești dinozauri erau creaturi sociale și probabil acționau împreună pentru a se apăra de prădători. Dr. Lockwood și echipa sa au studiat cu atenție fiecare aspect al rămășițelor fosilizate ale dinozaurului, inclusiv craniul, dinții, coloana vertebrală și oasele picioarelor. Aceste oase erau uriașe și semănau cu farfuriile, după cum a descris Suzanne, paleontolog la Muzeul de Istorie Naturală.
Ea a declarat că descoperirea lui Comptotanus ajută la demonstrarea rapidității cu care iguanodonții au evoluat în acea perioadă. Ea crede că descoperirea ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine modul în care ecosistemele și-au revenit după extincția în masă din Jurasic.
Preluat de la: Noi.md