Fost șef IGP: Criminalii se răfuiesc în Moldova ca în ‘90, împart sferele. Cazul Interpol e 20% din Everestul corupției, restul sunt politicieni din Parlament, Guvern, IGPF

 „1. Nu întâmplător am scris că grupările criminale se răfuiesc și nu este o simplă ceartă sau incident.

– Sursele comunică în lux de amănunte cine sunt grupările criminale care se răfuiesc din ambele tabere. 

– Mai grav este că se omoară pentru influența sferelor criminale în Moldova (contrabandă de țigări spre UE, contrabandă cu droguri/tranzit prin Moldova, contrabandă cu haine Turcia/tranzit Ucraina/destinația Moldova), și se înrădăcinează serios.

2). Nu întâmplător am scris „Cazul Interpol” este doar 20% din Everestul Corupției moldovenești.

– Defunctul și alți 3 lideri ai lumii criminale de talie Europeană, conform surselor, au ajuns în Moldova prin această schemă de corupție mare de înalt nivel Interpol și asta este 20%, iar cei 80% din Everestul Corupției Moldovenești, sursele mai spun, că sunt implicați politicieni din Parlament și Guvern, 2 Șefi de la Poliția de Frontieră și 3 șefi mari din structurile de forță”, a scris Cavcaliuc pe pagina sa de Facebook.

Gheorghe Cavcaliuc a publicat două imagini pe rețele: „„Chișinăul, anii ‘90”, când grupările criminale se răfuiesc ziua în amiaza mare – împușcau pe oricine în stradă” și o altă imagine, cu omorul cetățeanului străin de la o terasă din sectorul Rîșcani: „Chișinău, anul 2024, aceleași crime, de grupările criminale care se răfuiesc ziua în amiaza mare și împușcă pe oricine în stradă”.

 

 

Un bărbat pe o trotinetă a împușcat mortal, în plină stradă, un cetățean străin, în sectorul Rîșcani, au anunțat oamenii legii.

Ulterior, pe rețele au apărut primele imagini de la locul crimei. Omorul s-ar fi produs, în timp ce străinul stătea la o terasă din sectorul Rîșcani.

La scurt timp, poliția a publicat și imagini cu suspectul care a efectuat împușcăturile.

Oamenii legii susțin că examinează versiunea unor reglări de conturi între grupări criminale sau lichidarea intenționată victimei pentru a împiedica unele declarații pe care le-ar fi putut face într-un dosar.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a rugat poliția să intensifice controalele și să asigure securitatea oamenilor, după crimă. „Spre regret, conducerea celor care trebuie să asigure siguranța cetățenilor, se ocupă cu intimidarea opoziției iar criminalitatea înflorește, nu doar în Chișinău”, a scris edilul pe rețele.

Suspectul care a efectuat mai multe împușcături în sectorul Rîșcani al capitalei și a ucis un străin, a fost surprins pe o stradă din capitală, înainte de crimă.

Imediat după crimă, bărbatul a plecat într-o direcție necunoscută, iar oamenii legii roagă cetățenii să anunțe Poliția dacă îl observă. Mai mult, polițiștii înarmați au împânzit tot orașul, iar la ieșirile din municipiu sunt formate filtre.

Străinul ucis la o terasă din sectorul Rîșcani a fost împușcat de șapte ori, dintre care patru în spate și trei în cap. Detaliile au fost oferite de Procuratura Generală, care a anunțat că oamenii legii au pornit urmărirea penală conform elementelor infracțiunii de omor comis cu deosebită cruzime.

Pe 4 iunie, 2024, Veronica Dragalin a anunțat că Procuratura Anticorupție a efectuat 33 de percheziții în cadrul unei anchete comune între Republica Moldova și Republica Franceză, cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite, ce vizau o presupusă schemă de corupție prin care persoane publice din Republica Moldova și din alte țări ar primi mită pentru a interfera cu publicarea de către Interpol a Notificărilor Roșii pentru infractori din diferite țări, anunțați în căutare internațională.

Procuratura Anticorupție a venit cu noi detalii pe cauza penală denumită generic „INTERPOL”. Responsabilii au anunțat că, pe 9 și 10 iunie curent, au avut loc mai multe percheziții și rețineri, o persoană fiind plasată în arest preventiv, iar alta – cercetată în libertate.

Șeful Biroului Interpol de la Chişinău este unul din cei patru reținuți în ancheta ce investighează protecția persoanelor date în căutare internațională contra milioane de dolari. Viorel Țentiu a fost adus în fața instanței, pe 6 iunie 2024, iar procurorii au cerut 30 de zile de arest.

Cel puţin 20 de criminali notorii din întreaga lume, daţi în urmărire generală internaţională, au reuşit să-şi şteargă numele din lista Interpolului datorită unei scheme implementată cu ajutorul unor funcţionari de rang înalt de la Chişinău. Printre aceștia se numără un fost ministru, șefi de la MAI, șeful Interpol Moldova și un avocat.

Pe 6 iunie 2024, PA a anunțat că lista de suspecți în dosarul INTERPOL s-a extins la 5. Dintre aceștia, patru sunt cercetați în stare de libertate, iar șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

Prim-ministrul Dorin Recean a comentat scandalul de corupție de la Interpol Moldova. „Odată ce am adunat atâta corupție în ultimii 30 de ani, iată că în sfârșit avem niște rezultate de identificare și de pedeapsă a acestor corupți”, a spus Recean.

Fostul prim-ministru Vlad Filat crede că schema de corupție de la Interpol, biroul Moldova, nu s-ar fi descoperit, dacă nu interveneau autoritățile de drept din Franța și Biroul Federal de Investigații SUA (FBI). „Această situație, ieșită din orice apreciere logică, a început în 2022, când PAS avea un an și jumătate de guvernare și a continuat până în prezent, pentru care fapt guvernarea PAS trebuie să poarte responsabilitatea, atât penal cât și politic”, a declarat liderul PLDM.


Preluat de la: Unimedia.info